Suhajda Szilárd a Mount Everest harmadik magyar áldozata, és egy nagy rejtély

Suhajda Szilárd a Mount Everest harmadik magyar áldozata, és egy nagy rejtély

Földünk legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsa már több mint háromszáz hegymászó életét vette el.

Földünk legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsa már több mint háromszáz hegymászó életét vette el.

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, és vele kapcsolatban már az itthoni csapata is múlt időben fogalmaz: Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. Földünk legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest már több mint háromszáz hegymászó életét vette el, Suhajda Szilárd a harmadik magyar ezen a szörnyű listán.

A negyvenéves Suhajda Szilárd földünk tizennégy nyolcezres hegycsúcsa közül korábban háromra feljutott: 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. S most a Mount Everestet is így célozta meg, egyedül. Ebben a tekintetben az első magyar lett volna, aki minden segítség nélkül feljut a csúcsa. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb, mint két százaléka történik oxigénpalack nélkül, s még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpaasszisztenciát sem vettek igénybe. Földünk legmagasabb csúcsát eddig hat magyar mászta meg, oxigénpalackokkal.

Suhajda Szilárdnak szerda éjjel veszett nyoma, a jeladója utolsó jelzése szerint alig több mint ötven méterre volt a csúcstól. A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg, és szombaton feladták a keresést. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák nélkül. S már az itthoni csapata is múlt időben fogalmaz: Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt.

A Wikipédián több mint háromszáz hegymászót számlál azoknak a listája, akik 1922 óta Mount Everesten veszítették az életüket. A csúcsot először 1953. május 29-én hódították meg, az új-zélandi Edmund Hillary a nepáli Tendzing Norgaj serpával együtt, ez az elfogadott. Ám teljes bizonyossággal mégsem állíthatjuk, hogy ők voltak az elsők: jóval előttük, 1924. június 9-én egy brit expedícióból George Mallory és Andrew Irvine is feljuthatott a csúcsra, de erre nincs bizonyíték.

Hírdetés

Távcsővel közel 8000 méteren látták őket, majd nyomuk veszett, és nem lehet tudni, hogy felfelé menet vagy lefelé jövet érte őket a halál. Mallory holttestét 1999-ben 8160 méteres magasságban találták meg, de a fényképezőgépe nem került elő. A benne lévő film előhívása és az esetleges csúcsról készült fotók előkerülése bizonyítékként szolgálhatott volna arra, hogy elérték a csúcsot. Mallory zsebeiben nem találták meg felesége fotóját sem, s mivel azt ígérte, ha feljut a Mount Everestre, akkor a csúcson hagyja, sokan ezt arra nézve bizonyítéknak tekintik, hogy sikerrel járt. Irvine földi maradványainak hollétét még mindig homály fedi.

A Mount Everest halálos áldozatai között eddig két magyar volt. A 38 éves Gárdos Sándor a Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa volt, és 2001. október 17-én veszítette az életét. Neki és Keresztesi Koppánynak az volt a feladatuk, hogy a többiek előtt haladva kitapossák az utat a csúcstámadáshoz. 7700 méterig jutottak el, amikor egy hirtelen jött hó- és szélvihar miatt úgy döntöttek, visszafordulnak. Keresztesi haladt elől, mögötte pedig Gárdos, aki egyszer csak intett, amit társa úgy értelmezett, hogy a nagy havazás miatt később akar leereszkedni. A lenti táborban azonban hiába várták, másnap sem érkezett meg, így elindultak a felkutatására. A holttestére egy 6400 méteren fekvő gleccseren találtak rá, valószínűleg egy széllökés taszította le. Gárdos Sándor ott volt a csapattal a Mount Everest meghódítására tett első, 1996-os magyar kísérletnél is. Annak az expedíciónak is volt halálos áldozata, a csapat osztrák tagja, Reinhard Wlasich vesztette életét, 8300 méteres magasságban agyödémában hunyt el, mivel túl sok időt töltött e magasságon.

2010. április 26-án Várkonyi Lászlót mintegy 7000 méteres magasságban jégomlás sodorta el, a vele együtt mászó Klein Dávid kisebb sérülésekkel megúszta. Egyszerre többen ereszkedtek le a rögzített kötélpályán az előretolt alaptábor felé, és Várkonyi László volt az egyetlen, akire rázuhant a jég. A mintegy öt méterrel mögötte haladó amerikai hegymászónak már nem esett baja. Az 54 éves Várkonyit három nap elteltével holttá nyilvánították. A két hegymászó a Dreher 24 Everest-expedíció keretében oxigénpalack nélkül akarta megmászni a Mount Everestet.

Várkonyi László, a palack nélküli hegymászás korábbi magyar rekordere 2002 tavaszán a Mount Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott, 2007-ben pedig a hegycsúcs tibeti oldalán Klein Dáviddal együtt 8600 méterről fordult vissza. Suhajda Szilárd ezt nem tette meg, nem tudta vagy nem is akarta, ezt már soha nem tudjuk meg.

Borítókép: Suhajda Szilárd sátra a Mount Everesten (Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd)

Fábik Tibor – www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »