Strassburgi ítélet enged egy kis betekintést abba, milyen börtönélet várná a cigányainkat Oroszországban

Strassburgi ítélet enged egy kis betekintést abba, milyen börtönélet várná a cigányainkat Oroszországban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította Oroszországot, hogy változtasson az életfogytiglani büntetésüket töltő rabok fogva tartásának körülményein, és alkalmazzon humánusabb bánásmódot velük szemben – olvasható a strassburgi székhelyű testület kedden közzétett ítéletében.

A bíróság emlékeztetett arra, hogy az orosz szabályozás szerint az életfogytiglanra ítélteknek büntetésük első tíz évét nagyon szigorú rendszabályok között kell eltölteniük.

Az ítélet szerint az orosz állam megsértette a strassburgi testülethez fordult, életfogytiglanra ítélt rab emberi jogait, miután egy orosz távol-keleti börtönben 7 évig magánzárkába kényszerítették, és csak napi 90 perc szabadtéri testmozgást engedélyeztek neki.

Hírdetés

Ezenkívül a fogvatartottat öt éven keresztül minden egyes alkalommal megbilincselték, amikor cellájából kilépett, még abban az esetben is, amikor 30 literes illemhelytartályát kellett saját magának kiürítenie a börtön kültéri emésztőgödrébe, mivel az intézményben nem volt beépített csatornavíz-elvezetési rendszer.

Az ítélet szerint "a fogoly kapcsolatát a külvilággal jelentős mértékben korlátozta" a börtönhatóság. A szigorú fogva tartási körülmények depressziót idéztek elő az elítéltben, és ez "akár társadalmi képességeinek teljes leépüléséhez is vezethet".

A bíróság szerint az elítéltet mint veszélyes foglyot vették nyilvántartásba, azonban tartózkodásának teljes időtartama alatt egyszer sem sértette meg az büntetésvégrehajtó intézet szabályait. Ezért több mint öt éven át tartó rendszeres megbilincselése egyértelműen meghaladta a börtönbiztonság törvényes követelményeit, továbbá sértette az elítélt emberi méltóságát.

A testület 3000 euró nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg a fogvatartottnak, továbbá az államot a kifogásolt szabályozás felülvizsgálatára és megreformálására szólította fel.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »