Strasbourgban az úzvölgyi eseményekről

Az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatos incidensekről is felszólalt Benkő Erika az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik szaktestületének ülésén. Az RMDSZ parlamenti képviselője az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének esélyegyenlőségi bizottságában egy nemzeti kisebbségekről készülő jelentés kapcsán ismertette kedden a romániai magyarokat ért jogsértéseket.

A háromszéki politikus példaként emelte ki az úzvölgyi világháborús sírkertben június 6-án történteket, amikor majdnem erőszakos etnikai konfliktusba torkollott egy békés tüntetés, miután a román hatóságok betonkereszteket állítottak több magyar katona sírhantja fölé, a későbbiekben pedig törvénytelenül kisajátították a katonai temetőt, ahol többségében magyar hősök nyugszanak.

Hírdetés

Az erőfeszítések ellenére felavatták csütörtökön az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját, miután a helyszínre érkező feldühödött románok kitörték a temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe. Benkő Erika felszólalásában a magyar diákok román nyelvtudásának hiányosságaira, a román érettségin tapasztalt nehézségekre is kitért, hangsúlyozva: az állam felelőssége, hogy a területén élő nemzeti közösségek tagjai jól megtanulják az állam nyelvét, ugyanakkor az is, hogy ne érje hátrány őket a román érettségi vizsga során.

szekelyhon


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »