Strasbourg: “Zsidóknak nem szállítok!”

Strasbourg: “Zsidóknak nem szállítok!”

Strasbourgban több panaszt is tettek a Deliveroo cég futárszolgálata ellen, mert nem volt hajlandó zsidóknak kiszállítani a megrendelt ételt.

Az ügyben a strasbourgi ügyészség indított nyomozást. A bevándorlási hullám erősödésével megsokszorozódtak Franciaországban a zsidók ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények, és évente több ezer zsidó vándorol ki Izraelbe Franciaországból.

Az ügyben két kóser étterem tulajdonosa, Bas-Rhin megye Izraelita felekezetének vezetősége, és az Antiszemitizmus Elleni Nemzeti Iroda (BNVCA) is panaszt tettek a strasbourgi rendőr főkapitányságon január 7-én.

„Két panaszt is benyújtottam a Delivroo futárjai ellen, szolgáltatások, javak etnikai vagy vallási okok miatti diszkriminációja miatt”  – mondta el a Le Figarónak a BNVCA ügyvédje, Raphaël Nisand.

Hírdetés

„Zsidóknak nem szállítok”

Az antiszemita mondat két strasbourgi étteremben is elhangzott, szinte egymás után. Az éttermek ügyvédje így számolt be az eseményekről: „Nagyjából egy órán belül, néhány perc különbséggel jelent meg az éttermekben a Deliveroo futárja. Arról érdeklődött, hogy mi az éttermek specialitása.”

„Amikor azt a választ kapta, hogy izraelita különlegességekről van szó, akkor a futár egyszerűen azt válaszolta, hogy ő nem veszi át a rendelést, mert nem szállít ki zsidóknak ételt” – nyilatkozta az ügyvéd, aki hozzátette:„Ezután, mielőtt távozott volna, elővette a mobiltelefonját, és az étterem személyzete előtt törölte a megrendelést, akik láthatták a ‘rendelés törölve’ üzenetet is.”

Miután két helyen is hasonló eset történt, jelenleg annak kivizsgálása zajlik, hogy vajon ugyanarról, vagy (ami a valószínűbb) két különböző futárról van-e szó. Mivel a két időpont igen közel volt egymáshoz, szinte percre ugyanakkor, szinte biztos, hogy két különböző futárra vadásznak a zsidók.

„Nagyon komolyan vesszük ezt az esetet, saját belső vizsgálatot indítottunk. Az antiszemitizmus semmilyen formáját nem támogatjuk, büntetőjogi kategóriáról van szó, az ilyen típusú cselekményeket a legszigorúbban elítéljük. Ha és amennyiben beigazolódik, hogy a futár megtagadta a kiszállítást, véglegesen felmondjuk a szerződését” – nyilatkozta a hajtóvadászatban készségesen részt vállaló Deliveroo képviselője a Le Figarónak.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »