Strandkézilabda: jelentős lépést tettek a szexizmus ellen

Strandkézilabda: jelentős lépést tettek a szexizmus ellen

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) módosította a mezszabályt strandkézilabdában, így a női játékosoknak bikinialsó helyett rövidnadrágot kell viselniük.

Az IHF azért változtatott, mert az eddigi szabályozás többek szerint szexista volt. A norvég strandkézilabda-válogatottat júliusban 1500 euróra büntette az európai szövetség, mert bikinialsó helyett rövidnadrágot viseltek a játékosok az Európa-bajnokságon.

Hírdetés

Abid Raja norvég sportminiszter nevetségesnek nevezte a kialakult helyzetet, és felszólította a sportág vezetőit, hogy változtassanak a hozzáállásukon. Pink amerikai énekesnő kijelentette, hogy büszke a csapatra, és felajánlotta a bírság kifizetését.

Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország miniszterei szeptemberben arra kérték az IHF-et, hogy vizsgálja felül szabályait a nemek közötti egyenlőséggel összhangban.

A módosítás után a szabálykönyv úgy rendelkezik, hogy a női játékosoknak a testükhöz szorosan illeszkedő rövidnadrágot és felsőrészt kell viselniük. A férfiak is hordhatnak rövidnadrágot a mérkőzéseken, amely nem túlságosan bő, és legalább tíz centiméterrel a térdkalács felett végződik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »