Strand a Sorsok Háza mögött?

Strand a Sorsok Háza mögött?

Régi vágyam, hogy legyen a VIII. kerületnek egy strandja, amit másfél milliárd forintból, két-három éven belül meg is építenénk – mondta Kocsis Máté fideszes polgármester a józsefvárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén Erőss Gábor (Párbeszéd) kérdésére. Az ellenzéki politikus a négy éve bezárt Négy Tigris nevű egykori kínai piac hasznosításáról, illetve annak megfenekléséről érdeklődött. Ugyanis a több mint 20 hektáros területre 2013-ban sport- és szabadidőközpontot terveztek. Akkor már a látványterveket is bemutatták a Kőbányai út, a Salgótarjáni út és a Fiumei út által határolt hatalmas MÁV-terület fejlesztésére, Józsefvárosi Sportcentrum néven. Az elképzelt 4 milliárdos beruházásból nem lett semmi; a Józsefvárosi pályaudvar főépülete körül felépült a holokauszt áldozatainak emlékhelyéül szánt Sorsok Háza, ám az is két éve üresen áll. Kocsis Máté sokak meglepetésére most „nagyszerű híreket” jelentett be a Sorsok Háza mögött lévő Józsefvárosi pályaudvar, illetve a volt kínai piac ügyében. Mint mondta, még az idén képekkel és részletes leírással számolnak be arról a „sok jó megállapodásról és döntésről”, amely megszületett.

Ennek eredménye, hogy a ma még kihasználatlan nagy ingatlant négyfelé osztják: egy részét az MTK kapná meg a 2019-ben Budapesten megrendezendő Európai Makkabi Játékok, más néven a „zsidó olimpia” előkészítésére. Ehhez kapcsolódva kapna egy-egy területet az éppen a fideszes polgármester elnökletével működő Magyar Kézilabda-szövetség és a Magyar Labdarúgó-szövetség is. Arról pedig már a Magyar Nemzet számolt be még a nyáron, hogy a kormány által az európai zsidó közösség Kerepesi úti központtal rendezendő multisporteseményére elkülönített 30 milliárd forintos keretből itt épülnének labdarúgó-edzőpályák.

Hírdetés

– Ezekre már mind megvan a fedezet, csak az a baj, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó bizonyos szervezeteknél megálltak az ügyek, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezetői sem törik össze magukat, hogy dolgozzanak – bírálta az állami szereplőket a kormánypárti politikus. Szerinte már csak a telekmegosztást kellene megoldani, s akkor belevághatnának az újabb „grandiózus” terv megvalósításába. Kocsis Máté (képünkön) közölte: az egész terület végül egy nagy sportfejlesztés lesz, s az ő szívének a zöldfelületű strand kialakításának lehetősége a legkedvesebb. – Fás, árnyas, ligetes, három-négy-öt medencés strandot képzeltünk el, amelyet egyaránt használhatnának az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a X. kerületi családok. Már tárgyaltam is a Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetőjével, aki szerint Józsefváros alatt is legalább olyan jó minőségű, akár gyógyfürdőzésre alkalmas vizek buzoghatnak, mint a városligeti Széchenyi fürdő környékén. Nem is kellene nagyon mélyre fúrnunk, csak előbb a pénzügyi forrást is meg kell találnunk hozzá – magyarázta a VIII. kerület polgármestere, aki szerint kifejezetten jó lenne, ha az egykori rozsdaövezet zöld lenne, s akárcsak a Kerepesi úti temető növényzete, az itteni is javítaná a levegőt.

Lapunk megkereste Szőke Lászlót, a BGYH vezérigazgatóját, aki elmondta: ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a víz minőségéről, előbb kutakat kell létesíteni, s annak költségei meghaladják a százmillió forintot. – Egyebekben a valóban 1,5-2 milliárdos beruházásból két év alatt kialakítható egy fürdő, s mind a fejlesztésben, mind az üzemeltetésben részt venne a BGYH is – mondta Szőke László, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában nyári strandot már nem szabad építeni, csak télen is használható, így gazdaságosan üzemeltethető fürdőt.

VIII. kerületi lex SimicskaA fideszes vezetésű kerületekben egyre-másra fogadják el a plakátozást és a reklámozást megnehezítő jogszabályokat. Józsefváros kormánypárti többsége a múlt héten módosította építményadó-rendeletét. A reklámhelyek tulajdonosait 2018 januárjától négyzetméterenként 12 ezer forint építményadó terheli, amiből az önkormányzat évente 2,1 milliós bevételt remél. Mindez elsősorban a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. berendezéseit érinti, s ezért nevezte a döntést követően Jakabfy Tamás LMP-s önkormányzati képviselő a szabályozást kerületi lex Simicskának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »