Storck a magyar foci rákfenéjéről beszélt

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck és segítője, Andy Möller hosszú interjúban elemezte a honi labdarúgás alapvető problémáit. Szóba került az utánpótlásképzés, a magyar mentalitás és persze az NB I is.

Bernd Storck és Andy Möller hosszú interjút adott az 11 Freunde újságírójának, amelyet a 444 szúrt ki. A két szakember elmagyarázta, miért jelentős dolog a kijutás az Eb-re. Ezzel kapcsolatban a következő tényezőket említik meg:

– A csapat teljes piaci értéke a legalacsonyabb az összes csapat közül.

– Ráadásul a válogatott tagjai közül sokan a hazai bajnokságban játszanak – az izlandi 23-as keretből 22-en külföldön futballoznak –, és magyar csapatok korán kiestek a nemzetközi kupákból.

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy a felmérések alapján a magyar játékosok mozgásuk sebességében és sprintben is felveszik a versenyt akár a németekkel, sőt pozitív és győztes gondolkodásúak.

Hírdetés

Möller másik aspektust említett, szerinte a hazai futballközeg egyáltalán nem előremutató, a magyarok pedig szkeptikusak. Arról is beszélt a másodedző, hogy érzi a játékosokon a félelmet, amit azzal magyaráz, hogy Puskás köszön vissza mindenhonnan és bár a sikerek hatalmasak, a hagyományok tiszteletreméltók, ám ez bénítóan is tud hatni.

Persze a szövetségi kapitány kitért az utánpótlásra is, szerinte a hazai klubok nem bíznak a fiatalokban és nem kap megfelelő figyelmet a fiatalok képzése – ezért is premizálják azokat a klubokat, aki U20-as játékosokat szerepeltetnek a bajnoki találkozókon. Emellett megemlítette az alacsony színvonalú NB1-et, a kevés nézőt, a drága jegyárakat és a szigorú beengedési procedúrát.

Röviden kitért Storck Dárdaira is, akinek külön köszönetet mondott a rengeteg tanácsért, amit akkor adott neki, mikor átadta számára a válogatott irányítását. A végén pedig elárulta, mit tanult Jürgen Röbertől, aki mellett 14 évig dolgozott Bundesliga-csapatoknál:

– Az egyik, hogy  az ellenfelet nem lehet eléggé kielemezni. Ezért is van az, hogy minden válogatott játékos részletes elemzést kap az ellenfelekről és minden meccshelyzetre külön taktikát dolgoznak ki.

– A másik a csapategység fontossága, a pályán kívüli programok is ugyanolyan fontosak, mint az edzések.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »