Stop Soros: az ördög a részletekben bújik meg

Stop Soros: az ördög a részletekben bújik meg

A hét legfontosabb magyar eseménye a Stop Soros elnevezésű törvényhalmaz parlamenti benyújtása, amely büntetné az illegális bevándorlás segítését – a javaslat tipikus példája annak, hogy az ördög a részletekben bújik meg, a kérdőjelek számosak.

Ami jó hír a Fidesz számára: hat év után fogadta amerikai külügyminiszter magyar partnerét, vagyis működhet a német–francia EU-duóval szembeni amerikai–izraeli–magyar szövetség orbáni koncepciója.

A hét legjelentősebb nemzetközi híre, amellett, hogy a modern Spanyolrszág történetében először buktattak miniszterelnököt bizalmatlansági indítvánnyal, mégiscsak az, hogy majdnem száznapos huzakodás után van új olasz kormány, az ország 65. kabinetje a világháború óta.

Hírdetés

Bár egy darabig úgy tűnt, Itália olyan demokrácia, ahol a nép választ, de a hitelminősítők alakítanak kormányt, végül zöld utat kapott a hagyományos elitet támadó 5csillag Mozgalom és a jobboldali radikális Liga koalíciója, élén egy firenzei jogászprofesszorral. Nem volt könnyű a szavazók akaratának érvényt szerezni, Sergio Matarella államfő egyszer visszautasította Giuseppe Conte miniszterelnök euroszkeptikus gazdasági miniszterjelöltjét, hogy az illető – könnyed olasz komédiaként – végül Európa-ügyi miniszter legyen. A pénzügyi szféra megpróbálkozott saját kormányfőt állítani a szokásos „szakértői” szlogennel, a német uniós biztos is figyelmeztette az olaszokat, hogy a piacok majd megtanítják őket a helyes voksolásra, ám végül a Brüsszellel szembenálló, a menekültek befogadását célzó uniós politikát elutasító, közmunkához kötött alapjövedelmet tervező, egyszerre baloldali és konzervatív koalíció kap lehetőséget arra, hogy megmutassa, léteznek-e új politikai, kormányzási utak Itália, a világ nyolcadik legerősebb gazdaságú, mégis válságokat produkáló országa számára.

SZOMBATHY PÁL

publicista


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »