Stoltenberg: A NATO szorosan együttműködik a fegyvergyártókkal Ukrajna felfegyverzése érdekében

Stoltenberg: A NATO szorosan együttműködik a fegyvergyártókkal Ukrajna felfegyverzése érdekében

Az Észak-atlanti Szövetség (NATO) szorosan együttműködik a fegyvergyártó vállalatokkal annak érdekében, hogy Ukrajna több fegyverszállítmányt hadianyagot kaphasson és felkészülhessen egy hosszú Oroszországgal szembeni háborúra – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön.

“Sok támogatást adunk, de még többre lesz szükség, és készen kell állnunk egy hosszú harcra. Ezért most (…) szorosan együttműködünk a fegyveriparral, hogy bizonyos típusú munícióból, fegyverből és ellátmányból fokozza termelését”

jelentette ki Stoltenberg.

Az Egyesült Államok és a nyugati országok egy része az elmúlt időszakban elkezdett modernebb fegyverrendszeket átadni Ukrajnának, például a sokat emlegetett amerikai HIMAS sorozat-rakétavetőt, amelynek hatótávja és pontossága is nagyobb.

Stoltenberg elismételte véleményét, miszerint a háború csak tárgyalások útján érhet véget.

Hírdetés

“Tudjuk, hogy a háborúknak a tárgyalóasztalnál vetnek véget. De azt is tudjuk, hogy e tárgyalások eredménye teljes mértékben attól függ, hogy a felek milyen erőpozícióban vannak a csatatéren”

mondta.

“Nem feladatom előírni Ukrajnának, milyen feltételeket támasszon. Az én feladatom, hogy a NATO támgoassa az ukránokat, hogy erősebbek legyenek, és maximalizálják az esélyét egy elfogadható megoldás létrejöttének”

fogalmazott.

Stoltenberg célja ezzel a nyilatkozattal valószínűleg az volt, hogy jelezze Moszkvának, a NATO hajlandó és főleg, képes hosszútávon is támogatni Ukrajnát megfelelő munícióval és haditechnikával. Ukrajna túlélése attól függ, hogy biztosítani tudja-e nyugati partnerei támogatását, amelynek viszont az előfeltétele annak a csaknem illúziónak a fenntartása, hogy győzhet a csatatéren. Jelenleg a háborúban az időtényező az egyik kulcskérdés, mert a jelenlegi erőviszonyok mellett annak áll a zászló, aki tovább bírja. Az ukránok naponta több száz embert veszítenek, a hírek szerint legjobban felszerelt alakulataik többsége felőrlődött a Luhanszkért folyó harcokban, túl sok féle nyugati haditechnikájuk van, túl sok féle munícióra van szükségük, emberhiányuk súlyosbodik a morál romlik. Az orosz térfélen sem sokkal jobb a helyzet, de bőven el vannak látva munícióval (még ha pontatlanabb technikával is dolgoznak), és még nem mozgósítottak. A legkritikusabb kérdés Ukrajna számára az élőerő, márpedig abban az oroszok lehetőségei nagyobbak. Ráadásul, lehet, hogy az őszi raszputyica miatt beáll a front, de a gazdasági és információs háború ettől még nem áll le, Ukrajna pedig csak az egyikben, az információsban áll nyerésre. Ezért olyan fontos a nyugati döntéshozóknak, hogy hangsúlyozzák, elnyúló háború esetén is kitartanak Ukrajna mellett – így növelik Ukrajna alkupozícóját és az orosz tárgyalási kényszert…

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »