Stöger, húzz el!

Stöger, húzz el!

Nem könnyű a Fradiban, a nemzet csapatában az edző sorsa! Máshol is kellenek az eredmények, de ebben a csapatban kötelező a siker és a jó játék is. Nos, Peter Stöger Fradija mindkettővel adós maradt az őszi idényben.

Az osztrák edző nyáron vette át a sorozatban három bajnoki címet nyert, és az előző szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott csapat irányítását. Akárhogy is magyarázzuk a bizonyítványt, a Bajnokok Ligája csoportkör után az Európa Liga csoportköre visszalépést jelentett a Fradi számára. Az esély ugyanúgy megvolt, mint Rebrov ideje alatt, de az utolsó fordulóban oda-vissza, mindkétszer 2:3 arányban alulmaradt a svájci Young Boys ellen az FTC. Igyekeztek azzal vigasztalódni a Fradi szurkolók, és Stöger is azzal magyarázkodott, hogy egymást követő 3 évben főtáblás a Ferencváros: 2x EL, 1x BL.

A nyári BL-selejtezőkön a csapatban még benne voltak a Rebrov-nyomok, az előző sikeredző munkája. Később viszont az EL főtábláján, amikor már a saját képére igyekezte formálni Stöger a csapat taktikáját, elmaradtak az eredmények.

Az utolsó csoportmérkőzésig nulla pontos volt a magyar bajnokcsapat, amit a szurkolók nehezen viseltek el. A hazai mérkőzéseken a lelátón egyre gyakrabban felhangzott Stögernek címezve az „auf wiedersehen”. A legutóbbi bajnoki mérkőzést követően, a Debrecentől elszenvedett kínos 0:2-es vereség után be is következett a búcsú pillanata. A Fradi vezetősége elköszönt az osztrák edzőtől, és kissé gúnyosan hasonló eredményeket kívántak a további edzői pályafutásához.

Be kellett volna látnia Stögernek, hogy az EL csoportmérkőzései a Celtic, a Betis elleniek, és amikor a Leverkusen teljes csapatával állt ki, kínos vereséggel, kudarccal zárultak.

Alárendelt játékot produkált a Fradi az európai középmezőnyhöz tartozó csapatokkal szemben. A vereségek mellett a mutatott játék is messze elmaradt a Rebrov-éra alatt nyújtott teljesítménytől,

és valljuk be, hogy az utolsó mérkőzésen aratott szerencsés győzelem a Leverkusen B csapata ellen sem tudta feledtetni az előző találkozók kudarcait. Ezen a meccsen nem a jobbik csapat szerzett győzelmet!

Hírdetés

Stöger ezekre a mérkőzésekre elhibázott taktikával küldte a harctérre játékosait. Kinyíltak, amikor össze kellett volna zárniuk, és túlvédekezték magukat, amikor támadni illett volna. Erőnléti problémákkal is küzdött a csapat, általában a második félidőben kaptak ki. Pedig olyan nagy változások nem történtek Rebrov óta a játékoskeretben.

A meghatározó játékosok közül csupán az ukrán Haratin távozott Varsóba, de az erősítésekként érkezett labdarúgók – Cabraja, Zachariassen, Marin, Gavric, Ryan Mmaee és Kharaischvili nem számítottak igazán erősítésnek. Különösen Zachariassen állandó és indokolatlan játéklehetősége tűnt fel a szurkolóknak, aki jó játékkal egyetlen alkalommal sem hálálta meg a bizalmat. Miközben Franc Boli mellőzött volt az ősszel, a csapat keretébe az EL meccsekre be sem nevezte. Pedig az elefántcsontparti származású labdarúgó szerezte a svájci mérkőzésen a csapat mindkét gólját a BL selejtező utolsó fordulójában, megtartva ezzel a reményeket a budapesti visszavágóra.

Boli nélkül egyetlen középcsatárral kockázatos volt nekivágni a főtáblás csoportmérkőzéseknek.

Rebrov edzősködése alatt elképzelhetetlen feszültségek is dolgoztak az ősszel a Fradi játékosaiban. Az MTK elleni örökrangadón Tokmac és Uzuni először veszekedett egymással, ezt követően pedig Tokmac el is lökte magától a csapattársát. Ez a jelenet is mutatta, hogy Stöger öltözői tekintélye is hagy maga után némi kívánnivalót.

A bajnokságban sem volt Fradihoz méltó az őszi menetelés: az első fordulóban rögtön otthon vereség a Kisvárdától, majd később a Zalaegerszegtől és a legutóbbi fordulóban Debrecenben is.

Megfigyelhető volt az is, hogy szinte minden egyes mérkőzésre más felállásban futott ki a csapat. A játékosok csereberéjét legtöbbször nem a sérülések és a pihentetések indokolták, hiszen a kispadról később sokszor beálltak az előző fordulóban még kezdő játékosok. Voltak olyanok is, akik a keretbe se kerültek egy-egy bajnokira. Ez a mellőzöttség könnyen visszavetheti a játékosok önbizalmát és játékkedvét is. Ha bizonytalannak érzi a helyét a csapatban, elbizonytalanodik a játéka is.

Stöger és segítői tehát távoznak! Egyáltalán nem alkottak maradandót!

Bizonyára nem lesz olcsó mulatság a szerződésbontásuk! De még mindig jobb félidőben búcsút inteni, mint az idény végén, közvetlenül a nemzetközi kupaszereplés előtt. Az utódot pedig most jól és megfontoltan kell kiválasztani, elkerülendő az újabb csalódás. Bár idény és bajnokság közben a legjobb edzők valószínűleg foglaltak lesznek….


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »