Stier Gábor: Kinek üzent Trump?

Ha valaki meg akarta akadályozni Donald Trump és Vlagyimir Putyin közeledését, akkor erre a szíriai Idlib tartományban végrehajtott vegyi támadásnál aligha dolgozhatott volna ki ördögibb tervet. De Basár al-Aszadra sem lehetett volna ennél hatékonyabban nyomást gyakorolni. Az is igaz, hogy a barbár akció kapóra jött Donald Trumpnak is, hogy az erre adott válaszcsapással szélesítse az utóbbi időben ugyancsak beszűkült belpolitikai mozgásterét. (..)

 

(..) Ám még mielőtt egyértelműen kijelentenénk, hogy Washington új célokat követ Szíriában, próbáljuk meg meghatározni, kinek is üzent a Tomahawk rakétákkal Trump. S tegyük fel rögtön azt a kérdést is: ha Aszadnak, akkor miért volt ennyire kimért ez a csapás? A támadásnak ugyanis minden pusztítás ellenére nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

(..)

Jelenleg inkább az valószínűsíthető, hogy a harcias retorika elsődleges oka otthon, az amerikai belpolitikában keresendő. A közbeszéd most nem az elnök esetleges leváltásáról, csapatának orosz kapcsolatairól szól, hanem az ártatlan szíriai gyerekekről, Aszad diktatúrájáról és Moszkva érintettségéről, ami egyrészt hozhat szövetségeseket Trumpnak a vele szemben bizalmatlan republikánus körökben, továbbá egy időre legalábbis kifoghatja a szelet a demokraták vitorlájából.

Hírdetés

 

(..) Míg az orosz sajtó jelentős része, illetve a Trumpba és győzelmébe a valóságnál többet belelátók, az orosz és amerikai érdekek sok tekintetben kibékíthetetlen voltáról tudomást nem véve a „nagy alkuról” álmodozók most kiábrándultak, a Kreml még nem mondott le arról, hogy néhány kérdésben, így például a szíriai rendezést és a terrorizmus elleni harcot illetően a két ország találhat közös pontokat. (..)

 

MNO.hu – Stier Gábor: Kinek üzent Trump? 

Tetszik (1)Nemtetszik (0)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »