Staudt: muszáj módosítani az Alaptörvényt

Staudt: muszáj módosítani az Alaptörvényt

A Fidesz kommunikációja szerint az Alaptörvény-módosítás már nem fontos, így erre hivatkozva tarthatja meg a kötvényeket, és utasíthatja el a sajátjától egyetlen mondattal eltérő jobbikos módosítást – erről Staudt Gábor parlamenti képviselő beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik képviselője szerint a Fidesz úgy tesz, mintha csatát nyert volna, mintha az Alkotmánybíróság döntése teljes védelmet nyújtana Brüsszellel szemben, pedig valójában csupán „helyesen kimondta”, hogy az Unió egyes döntései kapcsán vizsgálható, hogy azok sértik-e Magyarország szuverenitását.

Hírdetés

Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elvi döntés bár helyes, kvótaügyben egyelőre nem tudni, hogy milyen döntést fognak hozni. Úgy véli, meg akarják várni az Európai Bíróság döntését, ami legkésőbb nyárig következhet be.

Staudt szerint ha az Unió a kormány ellenében dönt, akkor kérdéses, hogy az Alkotmánybíróság ezzel szembe tud-e majd menni. Szerinte ugyanis az Alaptörvény módosítása nélkül csak más uniós alkotmánybírósági döntésekre tudnak majd hivatkozni, viszont hiányozni fog maga az Alaptörvény-ellenesség, mint támasz.

Ezért Staudt Gábor szerint amennyiben a Fidesz tavasszal sem akarja módosítani az Alaptörvényt. nagyon nehéz lesz mindössze más uniós országok döntéseire hivatkozva eredményt elérni a kvóták ellen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »