Start Wars ihlette motorokat fejleszt az amerikai hadsereg?

Start Wars ihlette motorokat fejleszt az amerikai hadsereg?

Az 1960-as évek megszállott sci-fi rajongói bizonyára csalódottak lettek volna, ha megtudják, hogy egy fél évszázad elteltével még mindig nem fognak szabadon járni-kelni a világűrben, és az élelmiszerek sem pirulák formájában érkeznek majd. Ám egyvalami lenyűgözte volna őket: hogy 2015-ben már saját, Star Wars ihlette drónmotorokat rendelhetnek – írja a The Guardian. De lássuk, mekkora a hasonlóság a valóság és a fantázia között.

A gép távirányítású, dróntechnológián alapuló verziója már négyszárnyú propellermeghajtásának köszönhetően a levegőben képes közlekedni.

Az első, kétpropelleres verziót 2011-ben fejlesztette ki az új-zélandi Chris Malloy, aki később Ausztráliába helyezte székhelyét. A feltaláló később a nagy-britanniai Berkshire-be vitte cégét, a költségeket pedig részben a Kickstarter nevű, közösségi finanszírozást lehetővé tevő oldalon keresztül biztosítja.

Katonai célokat fog szolgálni

Malloy projektje most új irányt vett: az Amerikai Védelmi Minisztérium (US Department of Defense) bejelentette, hogy a céggel közösen fejlesztenek majd egy járművet az amerikai hadsereg számára – adta hírül a The Verge.

Hírdetés

A star warsos verzió:

Több okból is érdeklődnek a technológia iránt. A fejlesztés egyrészt rendkívül biztonságos, olcsóbb mint például egy helikopter, képes szűk helyen is manőverezni, valamint van lehetőség önállóan, egy pilóta által is működtetni.

A fejlesztők a Reuters hírügynökségnek elmondták: a jármű ideális mind kutatási, mind mentési, mind pedig szállítási feladatok ellátására. Lehetséges lesz a működés felügyelete emberi erő nélkül is, mivel a végleges verziót egy robotpilóta fogja vezetni – fejre szerelhető kamerával.

A megállapodás első lépése egy teljesen működőképes modell tervezése lesz, melynek segítségével a védelmi minisztérium katonai célú prototípusokat fog létrehozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »