Stabilan csökken a fertőzés elterjedtsége a szociális otthonokban a miniszter szerint

Stabilan csökken a fertőzés elterjedtsége a szociális otthonokban a miniszter szerint

Szlovákiában néhány hete mérsékelten, de stabilan csökken azoknak a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézeteknek a száma, ahol előfordul az új koronavírus-fertőzés az alkalmazottak vagy az ügyfelek körében. Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Milan Krajniak, a munka-, szociális és családügyi minisztérium vezetője. Február elején 281 ilyen intézet volt válsághelyzetben, most 257.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szlovákiai szociális intézetesek alkalmazottai és ügyfelei közül összesen mintegy harmincegyezren jelezték oltakozási szándékukat. Közülük eddig 11 428 főt oltottak be, ami 37 százalékos átoltottságot jelent.

Krajniak reméli, hogy április közepéig sikerül beoltani minden olyan bentlakót és alkalmazottat, aki erre igényt tart.

A miniszter elmondása szerint a szociális intézetek között eddig mintegy

Hírdetés

11 millió védőmaszkot, 374 000 védőöltözetet, 278 000 FFP2 légzésvédő maszkot és csaknem 8000 védőpajzsot osztottak szét.

Emellett az állam téríti a D3 vitamin árát is, amelyről Krajniak szerint bebizonyosodott, hogy kiválóan alkalmas a COVID-19 betegség megelőzésére, illetve ha már valaki megbetegedett, a vitaminnal akkor is megelőzhetők a súlyosabb tünetek. A minisztérium biztosított 100 oxifénkoncentrátort is, Krajniak további száz darab beszerzését helyezte kilátásba. Hozzátette: céljuk, hogy a szociális intézetek minél kevesebb kliense kerüljön kórházba, mert ezáltal a kórházakon is segítenek. Hangsúlyozta, hogy igyekeznek alkalmazni a külföldön kipróbált és bevált módszereket is.

A szociális intézeteknek nyújtott segélycsomag összértéke eléri a 46 millió eurót.

A miniszter kiemelte, hogy a „releváns országokkal” összehasonlítva Szlovákiában a legalacsonyabb az egymillió főre jutó, szociális intézetekhez köthető, COVID-19 betegség okozta elhalálozások száma. „Hálás köszönet illet meg minden szociális dolgozót, akik az alacsony fizetés ellenére hősiesen és önfeláldozóan viselkednek” – fűzte hozzá a tárcavezető.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »