Spöttle: támadják a védelmi tervet

Spöttle: támadják a védelmi tervet

Egyre inkább megosztja a német lakosságot a bevándorlás kérdése és az, hogy új polgári védelmi tervet készít a szövetségi kormány. A német belügyminisztérium szerint a koncepció nem az utóbbi hetek támadásai miatt készült, hanem több éve dolgoznak rajta.

Vegyes érzelmekkel fogadta a német sajtó, hogy Angela Merkel kormánya új polgári védelmi koncepciót dolgozott ki. A polgárok körében a tervezet egyes pontjai keltettek riadalmat és felháborodást.

„Hihetetlen módon polarizálta a német lakosságot a kormány azon közleménye, hogy tartsanak otthon legalább tíz napra való élelmiszert, ásványvizet, alapgyógyszereket, kötszert és készpénzt” – beszélt a részletekről a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Habár a közvélemény nagy része az elmúlt hónapokban, hetekben történt németországi támadásokkal hozta összefüggésbe a kormánytervezetet, a német belügyminisztérium szerint a védelmi koncepció nem emiatt készült: már négy éve dolgoznak a régi, 1995-ös változat megújításán.

A frissítés ettől függetlenül indokolt, hiszen ma már mások a biztonságpolitikai kihívások – szögezte le a szakértő.

Felmerült a németekben, hogy akár egy nagyobb, átfogó terrortámadás is történhet, miután bejött az országba egy 2,1 milliós migránstömeg, amelynek úgy 80 százaléka fiatal férfi – akik esetleg mobilizálhatók is az Iszlám Állam részéről. Ettől fél igazán a kormány: ha ez bekövetkezik, a terroristák sakkban tudnak tartani akár egy kisebb várost is és meggátolni a polgárokat abban, hogy elhagyják házaikat, lakásaikat – tette hozzá Georg Spöttle, aki emlékeztetett arra is, hogy rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »