Spöttle szerelmes terroristákra figyelmeztet

A német alkotmányvédelmi hivatal szerint még soha nem volt ekkora a terrorveszély Németországban. Ennek egyik oka, hogy az Iszlám Állam közel-keleti visszaszorulásával sok dzsihadista visszatérhet Európába, és a már itt tartózkodó szimpatizánsok is aktívabbá válhatnak – erről beszélt Georg Spöttle biztonsági szakértő. Megjegyezte, sok európai úgy válik terroristává, hogy elvakítja a szerelem.

Újabb terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe a német hatóságok, azóta is, hogy hétfőn Mühlheimben rendőrökre támadt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy feltételezett követője, egy 53 éves nő – mondta a 180 percben Georg Spöttle biztonsági szakértő.

Megint veszélyes terrorista miatt vonultak ki a kommandósok

Beszámolója szerint kommandósok a csütörtökre virradó hajnalon őrizetbe vettek egy 27 éves férfit, aki szír menedékkérőnek adta ki magát, de valójában Tunéziában született, és az Iszlám Állam katonája. Lehallgatásokból derült ki, hogy robbantásos merényletre készült, ugyanúgy, ahogy a gyanú szerint az októberben Lipcsében elfogott, Chemnitzben élő Dzsaber al-Bakr. Azt egyelőre nem tudni, hogy a legutóbb elfogott személy hol akart robbantani, most folyik a lakásán talált dolgok és a telekommunikációs eszközein talált adatok kiértékelése – mondta Georg Spöttle. Hozzátette, nagyon veszélyes terroristáról van szó, ezért is vonultak ki elfogására nagy erővel a rendőrök.

Csecsen álmenekültek, orosz-eurázsiai bűnözés

Szerdán a különleges rendőri erők, illetve a legkeményebb német antiterror kommandó – a SEK és GSG 9 – szervezett bűnözés gyanúja miatt több helyszínen is razziát tartott menedékkérőknél – mondta Georg Spöttle, aki korábban a német szövetségi nyomozó hivatalnál is dolgozott.

Hírdetés

A szászországi bűnügyi rendőrség (LKA) közleménye szerint Szászországban, Türingiában és Rajna-vidék-Pfalz tartományban intézkedtek összesen 16 menedékkérővel szemben, többségében orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű embereknél. Őket egyebek között bűnszervezet létrehozásával, erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett zsarolással és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják. Az úgynevezett orosz-eurázsiai szervezett bűnözés már hosszabb ideje jelen van Németországban, és dinamikusan terjeszkedik.  A hatóságok szerint a térségből származó szervezett bűnözői csoportok tagjai menedékkérőként regisztrálják magukat, hogy kérelmük elbírálásának idejére tartózkodási jogot szerezzenek Németországban.

Meglepte a hatóságot az IÁ-hoz csatlakozó nők száma

A mühlheimi esetről Georg Spöttle megjegyezte, a rendőrökre támadó nő valószínű, valamilyen mentális betegséggel küzd, pszichésen labilis személyiség. Azt is el tudja képzelni, folytatta, hogy a nőnek volt egy közel-keleti vagy észak-afrikai származású barátja, aki radikalizálta. Mint a szakértő hangsúlyozta, tapasztalata szerint nőknél előfordul, hogy egy szerelmi szál viszi őket terrorizmusra. Ezek az emberek annyira szerelmesek, hogy elfogadja partnere szélsőséges eszméit, elkezd Koránt olvasni, áttér az iszlámra, megtanul arabul, és esetleg maga is terroristává válik. Nagyon sok esetben volt ilyen, még régebben, például Berlinben elfogtak egy nőt, aki az al-Kaidához akart csatlakozni. Öngyilkos merényletet tervezett, amelyhez három hónapos csecsemőjét is fel akarta használni, a kislány testére szerelte a robbantómellényt, gondolván, hogy a gyerekeket annyira nem vizsgálják át, például a reptereken – mondta Georg Spöttle.

A biztonsági szakértő hozzátette, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) adatai szerint az Iszlám Államhoz idén csatlakozók 20 százaléka nő, ami meglepte az elemzőket, mert ilyen magas arány más terrorszervezetnél nem fordult elő az utóbbi időben.

Moszul ostromát Németország is megérezheti

Georg Spöttle szerint a német alkotmányvédelmi hivatal úgy látja, még soha nem volt ekkora terrorveszély Németországban. Ennek egyik oka, hogy nagy erőkkel zajlik az Iszlám Állam iraki erőssége, Moszul elleni támadás, és félő, hogy az Európából érkezett dzsihadisták közül sokan megpróbálnak visszatérni a kontinensre – látván, hogy reménytelen megtartaniuk a közel-keleti nagyvárost. A szakértő úgy véli, rajtuk kívül a már Németországban tartózkodó szimpatizánsok részéről is számítani lehet arra, hogy merényleteket fognak tervezni, ahogy a mühlheimi “eléggé tébolyult hölgy” is tette.

Komolyan kell venni, vagy jönnek a populisták

Tamási Anna, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet szakértője szerint az biztos, hogy a német politikának nagyon komolyan foglalkoznia kell a terrorveszéllyel, mert ráfordul a 2017-es választási évre. A németek februárban elnököt választanak, majd szeptemberben szövetségi parlamenti választások lesznek, illetve addig még néhány tartományi voksolást is tartanak. A kormánypártoknak, a CDU/CSU-nak és az SDP-nek azért is napirenden kell tartaniuk a biztonsági kérdéseket, mert a kezeletlen ügyek az a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) párt előretörését segítik.

Tamási Anna arról is beszélt, hogy ha most tartanák a választásokat, akkor a jelenlegi nagykoalíció pártjai abszolút többséget tudnának szerezni, de már mindkét fél kifejezte, hogy 2017-től nem gondolkodnak ilyen társulásban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »