Spöttle: Nonszensz a Magyarországgal szembeni német vád

Spöttle: Nonszensz a Magyarországgal szembeni német vád

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem lehet valós az a német kritika, mely szerint hazánk trükközött a menekültek számával kapcsolatban.

Kijelentette: ő maga is többször tudósított egy német hírcsatornát, mely során pontos adatok hangzottak el.

Őrizetbe vettek csütörtökön Németországban három feltételezett iszlamista terroristát. A szövetségi legfőbb ügyészség megerősítette, hogy őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, házkutatást tartottak otthonukban és kezdeményezték a francia hatóságoknál egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását is.

Mind kiderült, a terveik megvalósításához azért nem fogtak hozzá, mert egyikük február 1-jén Párizsban vallomást tett a francia hatóságoknak.

Külön jöttek

A hírrel kapcsolatban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 reggeli műsorában elmondta: kiderült, a férfiak migránsként érkeztek, és egy menekültszálláson laktak Németországban. Az Iszlám Állam küldte őket, külön-külön jöttek át a határon, hogy semmiféle kapcsolatot ne tudjanak megállapítani közöttük a hatóságok.

Szír menedékkérőnek adták ki magukat – folytatta a szakértő -, de hogy ez megfelel-e a valóságnak, még nem biztos. Dokumentum nem volt náluk, mint ahogy a migránsok legnagyobb része, ők is bemondásra határozták meg állampolgárságukat.

A tervük az volt, hogy először lőfegyverekből tüzet nyitnak járókelőkre, majd működésbe hozzák a robbanómellényeket – ismertette Spöttle. Hozzátette: olyan napot választottak volna, amikor nagyon sokan tartózkodnak az utcákon, például valamikor hétvégén.

Francia kihallgatás

Arról nincsenek információk, hogy vannak-e titkosszolgálati információk a háttérben – tette hozzá Georg Spöttle.

Egy öngyilkos merénylet nagyon súlyos dolog, valakinek le kell számolnia az életével – szögezte le a szakértő. – Lehet, hogy nem volt olyan erős a hite és kötődése az Iszlám Államhoz, ezért jelentkezett a hatóságoknál önként. De ez a nyomozás későbbi szakaszában biztosan ki fog derülni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a mostani vallomásokból minden bizonnyal meg lehet majd tudni más akciókkal kapcsolatos információkat is. Franciaországban erre nagyobb esély van, mert a német, vallatással összefüggő előírások sokkal szigorúbbak: például pihenőidőt kell adni a gyanúsítottaknak, négyóránként ételt kell kapniuk, alvásidőt kell biztosítani számukra, így nem lehet olyan intenzív kihallgatás alá vonni őket, mint például Franciaországban vagy az Egyesült Államokban. Ezért főleg francia oldalról érkezhetnek új információk – vélekedett Georg Spöttle.

Reptéri szigor várható

A közelgő labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban elmondta: mintegy négymillió turistát várnak a következő hetekben Franciaországba, és nagyon nagy a készültség. A stadionok bejáratától egy kilométerre kezdődik a beléptetés, ami olyan szintű lesz, mint a repülőtéren. A jegyek névre szólnak, be kell majd mutatni az útlevelet, jogosítványt, esetleg személyit. Elvesznek majd minden folyadékot, üdítőt, vizet – sorolta a stúdióvendég. Az utcákon 90 ezer fegyveres lesz, egyedül Marseille-be 20 ezer fegyverest vezényelnek az utcákra. Ott nagy számban élnek észak-afrikai bevándorlók, és konkrét fenyegetés is elhangzott a városban rendezendő brit-orosz meccsre.

„Teljesen nonszensz”

Arra a hírre, mely szerint Németország kritikát fogalmazott Magyarországgal szemben, és a menekültek számával kapcsolatos trükközéssel vádolja hazánkat, Georg Spöttle kijelentette: „Ez teljesen nonszensz. (…) Ez már csak azért is ostobaság, mert én magam is tudósítottam a német N24 tévéadónak, mely a nap 24 órájában tudósít híreket. Mind a Keleti pályaudvarról, mind Röszkéről, többször is elmondtam a német nézőknek, hogy volt nap, amikor több mint 7 ezer migráns érkezett az országba. De ez ugyanúgy lejött a német lapokban is.”

Sok német újság ugyan első körben azt közölte, itt csak pár ezer szerencsétlen szír van, akiket a „gonosz” magyar kormány nem akar kiengedni. Sokan erről meg voltak győződve, később vált egyértelművé a valóság – tette hozzá Georg Spöttle.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »