Spöttle: Ez balfékségre utal

Banki szakértőként, 49 évesen jelentkezett a német titkosszolgálathoz az a férfi, akire az iszlamisták megfigyelését bízták, ám kiderült, hogy maga is az, és robbantásos merényletet tervezett – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: ez ritka, hiszen általában az emberek a 20-as éveikben jelentkeznek a titkosszolgálathoz, miután elvégezték a katonai akadémiát, vagy a katonai hírszerzéstől kérik az áthelyezést.

Elmondta azt is: sem a férfi felettesei, sem a kollégái nem tudtak arról, hogy két éve áttért az iszlám hitre. Először úgy tűnt fel, hogy belső információkat adott ki „egy téglának”, aki rögtön „rácuppant erre a témára és összemelegedett vele”. Ettől a téglától próbált meg a férfi később robbanóanyagot szerezni, hogy az alkotmányvédelem kölni központját felrobbantsa.

A szakértő szerint szerencse, hogy a szóban forgó férfi „még csak a kilincset kereste a hivatalban”. Ahhoz ugyanis kell legalább 4-5 évnyi szolgálat, hogy a legfontosabb adatokhoz is hozzáférjen.

A férfi igazából balek volt. Balfékségre utal ugyanis az, hogy egy, az iszlamisták által használt, nyilvános cseten kezdett el információkat kiadni, illetve itt is feltette a kérdést, ki tudna neki robbanóanyagot szerezni – fogalmazott Georg Spöttle.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »