Spöttle: ez a "migránssimogatók" műve

Spöttle: ez a "migránssimogatók" műve

Nyugati civilek is segítik a balkáni határzáron áttörő migránsokat, nem csak embercsempészek – mondta Georg Spöttle biztonsági szakértő az M1-en.

Úgy látja, a migránsoknak lövésük sincs, hogy a határ véglegesen lezárult. Ebben szerinte Merkel német kancellárnak és az embercsempészek meséinek is szerepe lehet. Utóbbiaknak talán ő is bedőlne – tette hozzá.

Nem csak az embercsempészek segítették a Görögországból a határon álló kerítést megkerülve Macedóniába gyalogoló ezer migránst – mondta az M1-en Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Migránssimogatók

Szerinte vannak olyan „migránssimogató” segítők, például német antifák – baloldali és autonóm szervezetek tagjai –, akik Magyarországon is tevékenykedtek, és önkéntesként kimentek Görögországba is.

Ezek a nyugat-európai fiatalok kötelekkel segítették a migránsok átkelését a határnál, az áradó folyón, valamint térképekkel, jó tanácsokkal látták el őket – mondta.

Most a „csórók” próbálkoznak

Georg Spöttle szerint úgy tűnik, a most próbálkozó migránsok nem olyan felkészültek, mint az első hullámmal érkezők, akik rendelkeztek GPS-szel, okostelefonnal, és állandóan kommunikáltak a neten. A biztonságpolitikai szakértő szerint a vagyonosabb középrétegek tagjai már Európában vannak.

A mostaniaknak nagyon egyszerű nyomógombos mobiljaik vannak, a ruházatuk nagyon rossz, van, aki még strandpapucsot hord, nem készültek fel a télre. Ez már a csóró réteg, amely még megpróbál – pénz híján akár embercsempészek segítsége nélkül is – valahogy eljutni Nyugatra.

„Lövésük nincs” a határzárról

Az is látszik rajtuk, hogy nem is tudják, határzár van, még mindig Angela Merkel német kancellár nevét skandálják, és kis német zászlókat lengetnek.

Hírdetés

Mintha lövésük nem lenne, hogy a határ véglegesen lezárult, és döbbenten állnak a kerítésnél. Talán eljutnak hozzájuk még olyan hírek, hogy Angela Merkel továbbra is kritizálja a balkáni országok és Ausztria határokat lezáró politikáját– tette hozzá.

„Lehet, hogy a helyükben én is ezt tenném”

Georg Spöttle szerint a migránsok a németországi álmot kergetik még mindig, az embercsempészek azt hazudják nekik, hogy rögtön állampolgárságot, a családok pedig házakat kapnak.

„Olyan fantasztikus sztorikat mesélnek nekik, hogy a nyomorultak persze, hogy elindulnak egy jobb élet reményében. Lehet, hogy a helyükben én is ezt tenném, mert tényleg olyan képet vázolnak fel nekik, hogy Németország maga a Kánaán”– fogalmazott.

Előre szólni kellene

Fontos lenne tehát, hogy Németország, Ausztria a helyi kormányokkal egyeztessen arról, hogy ezeket az embereket még útnak indulásuk előtt tájékoztassák a valós helyzetről.

Tudatni kell velük, hogy a határ zárva, és zárva marad, Európa már megvédi magát, és semmilyen sanszuk nincs arra, hogy továbbmenjenek Nyugatra – mondta Georg Spöttle.

Spöttle nem menne Szicíliába nyaralni

A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy Líbiában körülbelül 500 ezer ember várakozik arra, hogy a tengeren át tudjon kelni Európába.

Mint Georg Spöttle megjegyezte, egy utazási irodás ismerőse azt mondta neki, például nem érdemes Szicíliába menni nyaralni, mert a sziget déli részén rengeteg migráns van, és folyamatosan érkeznek az újabbak. Lampedusa szigete is szinte megtelt – tette hozzá.

Törökország helyett Magyarországnak adna uniós pénzt

Törökországnak, Georg Spöttle szerint, butaság lenne odaadni a 6 milliárd eurót a migráns áradat visszafogására, mert eddig sem tettek semmit, és továbbra is hozzák onnan a csempészek az embereket. Magyarországot kellene inkább kompenzálni a tavalyi eseményekért, mert a kormány csak töredékét kapta meg a migránsok ellátásáért ígért uniós pénznek.

Görögországnak, ahol 40-50 ezer migráns ragadt, szintén segítséget kellene nyújtani a táborok kiépítésére, a tömeg integrálására – hangsúlyozta. Hozzátette, reméli, Görögország lassan ráébred, hogy meg kellene védenie a határait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »