Sporttörténelmi pillanat: transznemű sportoló az olimpián

Sporttörténelmi pillanat: transznemű sportoló az olimpián

Valamikor voltak kimondottan női sportágak, mint például a szinkronúszás vagy a ritmikus sportgimnasztika, és azt gondoltuk, hogy például az ökölvívás, a súlyemelés vagy a jégkorong teljesen férfiaknak való sportok. De hol van a tavalyi hó?! Napjainkban már nem csak férfiak püfölik egymást, emelnek és löknek súlyokat, hanem a nők is. És vannak kecses férfi szinkronúszók is.

Az idő folyamán a könnyűatlétikai számok is gazdagodtak női számokkal. Például súlylökéssel, amelyben a cseh Fibingerová annak idején szinte képes volt a stadionból kihajítani a vasgolyót és a súlylökő ketrecet is a súly után.

Nagyot változott a sportvilág! Közben azért sokan suttogták, hogy ez vagy az a női sportoló nem biztos, hogy annyira nő!

Fibingerovával majdnem egy időben volt a cseheknek egy másik, idén 70 éves könnyűatlétája, Jarmila Kratochvílová, akinek a 400 és 800 női sífutásban 1983-ban elért világrekordját egy nőnek sem sikerült eddig túlszárnyalnia, de férfiak is nyertek komoly versenyeket rosszabb időeredményekkel. Vagy volt a románoknak egy Balázs Jolánuk (románul Iolanda Balas), aki női magasugrásban általában azon a kezdőmagasságon kezdett el ugrálni, amikor a többiek már javában zuhanyoztak. A rossznyelvek szerint azért csinálta, hogy ne kelljen együtt zuhanyoznia a többiekkel… Nagyon gyanús esetek voltak…

Mára viszont újra nagyot változott a sportvilág! Vagy inkább maga a világ sport nélkül! Nem kell már sugdolózni, sőt tálcán kínálják a nemváltásból eredő előnyöket a sportban (is). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a transznemű sportolókat.

Hírdetés

Richard Budgett orvosigazgató kijelentette, hogy „a transznemű nők is nők”, és őket is be kell vonni a női sportba, „amikor csak lehetséges”. Így zöld utat kapott Laurel Hubbard új-zélandi súlyemelő is, aki hétfőn versenyez a Tokiói olimpián, és ő lesz az olimpiák történetében az első nyíltan transzszexuális nő!

A most 43 éves Hubbard férfiként született, és férfiként versenyzett egy ideig, aztán a harmincas éveiben váltott nőre, és újra profi szinten kezdett versenyezni, immár a „gyengébb nem” képviselői között. Vajon melyik öltözőben és zuhanyozóban kaphat helyet?

Várható, hogy a közeljövőben a nemzetek az olimpiai éremtáblázat előkelőbb helyei érdekében nagyobb számban fognak indítani transznemű sportolókat a nők között.     

A transznemű sportolók indulásának támogatói szerint (egyébként már 2003-tól indulhatnának világversenyeken) a nők között versenyző férfi a befogadás és a transzjogok győzelmét jelenti. A férfiak között induló nőknek egyelőre még csak keresik a lehetőségeket, talán a szinkronúszás lehet majd egy ilyen sportág…Vegyespárosok már indulhatnak a vizes világbajnokságokon. Egy víz alól előbukkanó fecskealsó mindenesetre fura színfoltjává válhat majd az olimpiáknak is….

A kételkedők szerint viszont Hubbardnak tisztességtelen előnye van női riválisaival szemben súlyemelésben, mivel férfiként születve erősebb fizikummal rendelkezik.

De ugyanez vonatkozhat majd szinte minden olyan sportágra, amelyben a fizikum dominál, így a küzdősportokra és labdajátékokra is. És melyik sportágban kevésbé fontos a fizikum?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »