Spontán sztrájkba kezdtek a köztisztviselők

Spontán sztrájkba kezdtek a köztisztviselők

Spontán sztrájkba kezdett tegnap a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények több mint 15 ezer alkalmazottja. Elégedetlenségük fő okát a kormány tervezett költségcsökkentő intézkedései képezik, amelyek becsléseik szerint a rendszer több mint 22 ezer alkalmazottját érintenék.

A Pénzügyi Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Vasile Marica szerint az érdekvédelem eredetileg augusztus 22-étől tartott volna országos tiltakozásokat, a szakszervezeti tagok azonban „még jobban haragra gerjedtek, és spontán sztrájkba kezdtek”. Közölte azt is, hogy információi szerint országszerte több mint 15 ezer alkalmazott sztrájkol.

Hírdetés

Marica rámutatott, a kormány tervezett intézkedéseinek hatására átlagban hozzávetőlegesen 700 lejjel csökkenne a pénzügyminisztériumi intézmények alkalmazottainak a fizetése, pótlékoktól esnének el, és több álláshely is megszűnne.

A szakszervezeti vezető elmondta, korábbi egyeztetéseiken Marcel Boloş pénzügyminiszter megalapozottnak nevezte a követeléseiket, és annak tudatában, hogy a magasabb bér reményében sokan kilépnek a rendszerből, intézkedéseket ígért, „de egy hónapja nem történt semmi”. Marica hangsúlyozta, nem a vakációs vagy az étkezési utalványok, hanem a rendszerszintű problémák miatt tiltakoznak. „Ez a rendszer éveken át nem részesült finanszírozásban, karrierrendszerről szó sincs, most pedig azt a keveset is lerombolják, ami épült” – fogalmazott. Minden bizonnyal folytatják a tiltakozást, addig sztrájkolnak, ameddig szükség lesz rá – nyomatékosította a szakszervezeti szövetség vezetője.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »