Split város polgármestere üzent a turistáknak: “Ne a bírságokra költsétek a pénzeteket!”

Split város polgármestere üzent a turistáknak: “Ne a bírságokra költsétek a pénzeteket!”

A horvátországi Split városának polgármestere egy útikönyvben megjelentetett hivatalos levélen keresztül szólt a városba látogató turistákhoz.

Szinte hihetetlen, hogy az utóbbi években mennyire fellendült a horvátországi turizmus. Csak az idei év első három hónapjában 2 millió turista éjszakázott az országban. Az elmúlt évhez képest ez a szám már most 22,3 %-kal emelkedett.

A turistaáradattal együtt azonban a helyi lakosok panaszáradata is növekszik.

Az a szabály, mely szerint a városközpontban tilos fürdőruhát viselni, további horvátországi városokra is ki fog terjedni. Utoljára Split városa csatlakozott ehhez a szabályhoz, s a város polgármestere, Andre Krstulović Opara egyenesen egy levelet írt a turistáknak címezve.

A polgármester leírta a szabályokat

Mivel a Visit Split útikönyv – amit Splitben ingyenesen forgalmaznak – jóval híresebb a többinél, ezért Split városának polgármestere úgy döntött, hogy ez az útikönyv megfelelő platform lesz ahhoz, hogy néhány szót szóljon a külföldi turistákhoz.

Azonkívül, hogy köszönti a Splitbe látogató turistákat, egy terjedelmes szabályrendszert is közöl arról, hogy mit szabad, és mit nem szabad csinálni a turisták által oly kedvelt városban.

Először is a helyi lakosokra hivatkozik, akiknek este 23.00 órától reggel 8.00 óráig pihenésre és alvásra van szükségük. Emellett 14.00 és 17.00 óra között a spanyolországi sziesztához hasonlóan délutáni pihenőidő van. Horvátországban ezt az időszakot „pižolot“-nak nevezik, és a polgármester szerint a helyi polgárok identitásának részét képezi.

A turistákat többek között arra is felszólítja, hogy ne járjanak a városban fürdőruhában vagy ruhátlanul, ellenkező esetben ugyanis megbírságolhatják őket. A rendelkezések megszegése miatt 500 kunás (67 euró), míg a szabálysértési eljárások során 1000 kunás (134 euró) büntetést kaphatnak.

– írja a polgármester a levélben.

Mindezen kívül a polgármester tippeket is ad arra, hogy miként lehet jobban és autentikusabban átélni a város adta szépségeket. Többek között azt tanácsolja, hogy a turisták kapcsolódjanak be a szerenádéneklésbe, vagy másszák meg a Marján dombot, vagyis a város „zöld tüdejét“, ahonnét fenséges látvány nyílik a természetre és az öblökre.

A polgármester jó tanácsokat ad arra vonatkozóan is, hogy miképpen lehet elkerülni a vitát a helybéliekkel. „Ne igyekezzenek a helyi lakosoknak elmagyarázni azt, hogy Önök jobbak a piciginben (hagyományos horvátországi tengerparti labdajáték), mint ők, vagy azt, hogy van jobb futballcsapat a Hajduk Splitnél (helyi focicsapat)“ – írja a polgármester.

Bírságok Horvátország-szerte

A szigorú szabályok nemcsak Splitre, hanem más horvátországi városokra is vonatkoznak. A Pag szigetén elhelyezkedő Novalja városában – ahol a horvát Ibizaként elhíresült Zrče strand található – szintén tilos fürdőruhában megjelenni a városközpontban.

Hvar szigetén a bírságok még magasabbak. A melltartóban vagy fürdőruhában flangáló hölgyek 500–600 eurós büntetésekre számíthatnak, míg azok, akik túlságba viszik az alkoholfogyasztást, 700 euróval lehetnek szegényebbek.

Dubrovníkban szintén mélyen a zsebünkbe nyúlhatunk, ha félmeztelenül vagy fürdőruhában vonulunk be a városközpontba. A bírságok 1000 kuna, azaz 134 euró körül mozognak.

Zadarban még az erkélyen történő napozást sem tolerálják, mivel nyilvános területnek minősül.

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Y Charter


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »