Spillmann: Nem a bérgyilkosokat akarjuk látni, hanem azt, aki mögöttük van

Spillmann: Nem a bérgyilkosokat akarjuk látni, hanem azt, aki mögöttük van

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) emberei nemcsak arra kíváncsiak, hogy ki volt az a bérgyilkos, aki megölte Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát, hanem arra is, hogy ki áll mindemögött.

Ezt Markus Spillmann, az IPI igazgatótanácsának elnöke mondta az újságíróknak pénteken, amikor a munkatársaival együtt a Szlovák Nemzeti Felkelés terén tisztelgett az áldozatok emléke előtt. A jelenlévők közül többen transzparenseket tartottak, amelyekre az ‘Igazságot Jánnak’ vagy a ‘Nem maradhat büntetlenül’ szöveget írták különböző nyelveken.

Hírdetés

„Mi vagyunk a legrégebbi civil szervezet, amely a sajtószabadsággal foglalkozik az egész világon. Azért találkoztunk ma itt Pozsonyban, hogy ezzel üzenjünk a kormánynak. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az újságíróknak világszerte milyen rossz a helyzete. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket azokkal az újságírókkal, akiket a munkájuk miatt üldöznek vagy akár meg is ölnek” – mondta Spillmann.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságírója volt. Kuciakot és a jegyesét február 21-én gyilkolták meg a nagymácsédi házukban. A gyilkosságért legalább 70 000 eurót fizettek. Ez idáig négy gyanúsítottja van az ügynek – Alena Zs., aki a gyanú szerint a megrendelt gyilkosságért fizetett, Sz. Tamás, aki a gyilkosságot elkövethette, az őt szállító Miroslav M. és A. Zoltán, aki a közvetítő szerepét tölthette be. Mind a négyen letartóztatásban vannak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »