Spéderék nyíltan szembe mentek Orbánnal

Spéderék nyíltan szembe mentek Orbánnal

Negyven százalékkal csökkent az állam részaránya az FHB Jelzálogbankban, miután a pénzintézet kétszer is tőkét emelt úgy, hogy a régi tulajdonosok – köztük az állam – nem vásárolhatott az új részvényekből.

Hivatalosan is megerősítették lapunknak, hogy jelentősen csökkent az állam tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) közlése szerint az állam kezében lévő FHB-részvények jelenleg 4,45 százalék tulajdoni hányadot képviselnek. Ez decemberben még 7,32 százalék volt, vagyis az állam részaránya most 40 százaléknyival kisebb, mint akkor volt. Ez úgy történhetett meg, hogy az elmúlt fél évben két közgyűlést is tartott a bank, ahol 4-4 milliárd forintnyi tőkeemelésről döntött. A gyakorlatban ez új részvények kibocsátását jelentette, a papírokat ugyanakkor a jelenlegi tulajdonosok nem jegyezhették le.

Nyíltan szembe mentek Orbánnal

A fél évvel ezelőtti állapot szerint az FHB legnagyobb tulajdonosa a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz köthető A64 Vagyonkezelő Kft. és a VCP Finanz Holding Kft. 23,82, illetve 24,2 százalékkal, továbbá a panamai székhelyű Silvermist Estate 9,6 százalékkal. Úgy tűnik, hogy a Spéder Zoltán vezette igazgatóság nyíltan szembement Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután a kormányfő januárban jelezte: a kabinet továbbra is fenntartja azt az igényét, hogy a magyar állami tulajdon aránya nem csökkenhet a pénzintézetben. – Amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fenn kívánjuk tartani a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el. Jogukban van ezt viszszautasítani, de ezt együttműködés és szövetség politikájának keretében szerintem nem szabad megtenni, ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés. Ez egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania – közölte a kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában január 8-án.

Hírdetés

Visszavonulás

A decemberi közgyűlést követően 31 takarékszövetkezet vásárolt a papírokból. Az FHB azt ígérte, hogy a tőkeemelés során lejegyzett részvényekből felajánl az MNV részére akkora mennyiséget, hogy azok megvásárlásával az állam tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbankban elérje a decemberi tőkeemelést megelőző 7,32 százalékos szintet. Ez azonban nem valósult meg, a vagyonkezelő megtámadta az általa törvénysértőnek talált közgyűlési határozatot. A tárgyalás márciusi első fordulóján furcsamód a per szüneteltetését kérte a bíróságtól, ami egyenlő a visszavonulással. Az FHB április 28-án ismét közgyűlést tartott, amelyen újabb, legfeljebb négymilliárd forintos tőkeemelésről döntött, vagyis az állami tulajdon ismét csökkent, feltehetően az MNV által lapunkkal közölt 4,45 százalékos szintre.

Megkerestük az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök sajtósát. Havasi Bertalan lapunknak sokat sejtetően annyit mondott, hogy a következő kormányülésen tárgyalja a kabinet az FHB tőkeemelésének ügyét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »