Speciális protokoll a magyar-ukrán határon, már fegyvert is találtak

Speciális protokoll a magyar-ukrán határon, már fegyvert is találtak

Vonaton 13 ezren érkeztek, összesen 98 ezren, március 1-jéig.

Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat pedig soron kívül kiléptetik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Adataik szerint február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, 13 ezren vonaton utazva.

Hírdetés

A menekültek többsége csupán néhány kézi táskával érkezik a határra, a legszükségesebb ruhadarabjaival, és a túléléshez elengedhetetlen holmikkal. Vannak azonban olyanok, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt értékeiket is magukkal hozva.

A NAV rámutatott, a háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok akár a személyes poggyászokban, akár a járművekben.

A tiszabecsi határon például hétfőn reggel egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt, amit büntetőeljárásban adtak át a rendőrségnek.

A NAV közölte, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat soron kívül kiléptetik, hogy azok mielőbb célba érjenek. A gördülékeny ügyintézéshez folyamatosan egyeztetnek a humanitárius szervezetekkel és a társhatóságokkal. Példaként említették, hogy vasárnap a 100 ezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok soron kívül léphettek ki Záhonynál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »