Spanyolországban nyilvántartást vezetnek majd az oltást elutasítókról

Spanyolországban nyilvántartást vezetnek majd az oltást elutasítókról

Spanyolországban hétfőn lépte át az 50 ezret az igazoltan koronavírushoz köthető halálesetek száma, és a járvány kitörése óta több mint 1,9 milliónyian fertőződtek meg.

A halálos áldozatok számát tekintve Spanyolország a negyedik legsúlyosabban érintett ország Európában Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország után.

Európa már országaihoz hasonlóan Spanyolországban is a hétvégén kezdődött a vakcinázás első szakasza, a kormány júniusig 15-20 millió állampolgár beoltását tűzte ki célul – a teljes népesség 47 millió fő.

Hírdetés

Hétfőn a spanyol egészségügyi miniszter bejelentette, hogy nyilvántartásba veszik azokat az állampolgárokat, akik elutasítják az oltást, a lista azonban nem lesz nyilvános.

A nyilvántartás létrehozásának célja hivatalosan a be nem oltott személyekkel kapcsolatos statisztikai információk hatékony cseréje lenne az uniós tagállamok között.

Az oltás Spanyolországban is önkéntes lesz. A legutóbbi, decemberi felmérése szerint a vakcinát elutasítók aránya 28 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 47 százalékról. A megkérdezettek 40,5 százaléka beoltatná magát, 16,2 százalékuk azonban csak azután, hogy “meggyőződött az oltás megbízhatóságáról”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »