Spanyolországban nőtt a napközbeni részvételi arány a négy évvel ezelőttihez képest

Spanyolországban nőtt a napközbeni részvételi arány a négy évvel ezelőttihez képest

A szavazásra jogosultak 40,4 százaléka, több mint 14 millióan adták le voksaikat az előrehozott parlamenti választásokon délután 14 óráig – ismertette az első, napközbeni részvételi adatokat Francesc Vallés kommunikációs államtitkár vasárnap Madridban.

A tájékoztatás szerint a részvételi arány eddig meghaladta a négy évvel ezelőttit, amikor is a választók 37,9 százaléka szavazott kora délutánig az új alsóház (kongresszus) és felsőház (szenátus) összetételéről.

Az egyetlen, amit kérhetek, az az eddigi legnagyobb részvételi arány, a legnagyobb mozgósítás, mert ezzel elérjük, hogy a kormány erős legyen, hogy Spanyolország haladni tudjon a következő négy évben”

– jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, aki a pártvezetők közül elsőként adta le szavazatát.

A másodikként voksoló Santiago Abascal, a VOX párt elnöke is tömeges részvételre buzdított a sajtónak nyilatkozva és reményét fejezte ki, hogy „a szavazás eredménye lehetővé teszi, hogy Spanyolországban irányváltás történjen”. „Minden eredmény, amelyet a VOX elér e körülmények között, hősies eredmény lesz” – mondta, megjegyezve, hogy pártjának ellenszélben kellett kampányolnia, és sajnálatosnak nevezte a média és a többi politikus befolyásolási kísérleteit, a párt diskurzusának „kiforgatását” és „démonizálását”.

Alberto Núñez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Népárt (PP) elnöke szavazata leadása után tett nyilatkozatában elmondta: bízik abban, hogy este, amikor már kezdenek világossá válni az eredmények, Spanyolország új korszakot nyithat.

Hírdetés

Nyilvánvalóan sok forog kockán. Hogy milyen országmodellt szeretnénk, hogy egy szilárd és erős kormányunk legyen”

– fogalmazott.

Yolanda Díaz, az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar párt elnöke emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban sok éven át nem lehetett választani.

Gondoljunk arra, hogy a szavazati jog nem az égből hullott le, nagyon sokat küzdöttek ebben az országban, hogy szabadon választhassunk, és nagy a tét, legalábbis az én generációmnak biztosan a legfontosabb választások ezek, a következő évtized a tét”

– mondta.

A szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, kivéve a Kanári-szigeteket, ahol az időeltolódás miatt egy órával később fejeződik be a voksolás.

Az országban van olyan szavazóhelyiség, amelyet már be is zártak, miután 26 másodperc alatt adta le voksát a falu hét szavazója, akik közül hárman tagjai voltak a választási bizottságnak is. Villarroya település ezzel megdöntötte saját, a májusi helyhatósági választásokon felállított rekordját, amikor 29 másodperig tartott a szavazás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »