„Spanyolország és Katalónia: nincs visszaút”

„Spanyolország és Katalónia: nincs visszaút”

EUOBSERVER

26 nappal azon referendumot követően, amelyről a spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy „az nem történt meg”, Madrid most elérte azt az állapotot, amelyben Katalónia kinyilvánította függetlenségét és a spanyol állam rendkívüli hatalmat alkalmaz az ország egységének megőrzésére.

A függetlenség egyoldalú kinyilvánítása mellett a katalán parlament képviselőinek sovány többsége azt elfogadta.

Brüsszelben Tusk, az Európai Tanács elnöke noha twitter-üzenetében kijelentette, hogy a függetlenség kinyilvánítása „semmit” nem változtat az EU álláspontján, és hogy Spanyolország marad Brüsszel egyetlen tárgyalópartnere, óvta Rajoy spanyol miniszterelnököt az erő alkalmazásától.

Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt állította, hogy a katalánokat a spanyolok nem nyomják el és hogy „a nacionalizmus az a méreg, amely megakadályozza, hogy Európa együtt cselekedjen”. A német kormány közölte, nem ismeri el Katalónia függetlenségét.

Hírdetés

Macron francia elnök közölte: „Rajoyé teljes támogatásom”.

Washington pedig azt mondta, hogy „Katalónia Spanyolország szerves része” és hogy „támogatja a spanyol kormány alkotmányos intézkedéseit Spanyolország erős és egységes volta megőrzésére”.

 

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »