Spanyolország: A javaslat jelen formájában elfogadhatatlan

Madrid csak bizonyos feltétekkel támogatná a migrációs válság kezeléséről szóló, Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást – mondta José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatóján.

Az illegálisan Görögországba érkezők mindegyikét regisztrálni kell, még mielőtt Törökország visszafogadná őket, és lehetőséget kell adni számukra, hogy beadják menedékjogi kérelmüket – ismertette kikötéseiket a politikus, és hozzátette, hogy csak ennek elbírálását követően lehetne visszaküldeni az embereket Törökországba, amennyiben nem kapták meg a menedékjogot, és a fellebbezésüket is elutasították. Hangsúlyozta, hogy a visszafogadás csak időszakos és rendkívüli lehet, azért, hogy enyhítsék a Görögországra nehezedő migrációs nyomást.

A spanyol diplomácia vezetője nyilvánvalóvá tette: elutasítják a Görögországba illegálisan érkezők kollektív visszafordítását Törökországba, mert azt – mint mondta – tiltja egyebek mellett az Európai Unió alapjogi chartája, és az Európai Unió működéséről szóló szerződés.

Hírdetés

Madrid csak olyan megállapodást támogat, amely megfelel a nemzetközi és az uniós jogszabályoknak és egyezményeknek – jelentette ki García-Margallo. A politikus a találkozó előtt spanyol újságíróknak azt mondta: jelen formájában ezeket sérti a javaslat, ezért „elfogadhatatlan”.

A spanyol ügyvezető kormány szerdán ismerteti a tervezet részleteit a parlament külügyi bizottsága előtt, és az itt kialakuló többségi álláspontot fogja képviseli a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón. A spanyol parlamenti pártok többsége elutasítja a megállapodás elfogadását.

A múlt hétfői EU-csúcson Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Törökország viszonzásul visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »