Spanyol filmnapokat tartottak a Művész moziban

Spanyol filmnapokat tartottak a Művész moziban

Második alkalommal szerveztek spanyol filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész moziban, mely során ismét olyan provokatív témákkal találkozhattak az érdeklődők, melyek leginkább a spanyol filmekre jellemzőek. Az április 1–10. között tartott rendezvénysorozat ötletét az adta, hogy a spanyol filmművészet nagy rendezőegyénisége, Pedro Almodóvar legújabb filmjét, a Párhuzamos anyákat (2021) április 1-től vetítik a romániai mozikban – mondta el lapunknak a mozi programfelelőse, Lázár-Prezsmer Endre.

A Penélope Cruz és Milena Smit főszereplésével készült Párhuzamos anyák, a filmnapokon bemutatott más alkotásokkal együtt – Anya (2019, Rodrigo Sorogoyen rendezése), Mama (2015, Julio Medem rendezése) – az anyaság kérdéskörét boncolgatja. Mindhárom filmben intim drámákat láthattunk, az anyaság megélésének különféle módjait, a gyermekekhez fűződő nem felhőtlen viszonyokat, amelyek érzelmi, morális, de néha jogi témákat is feszegetnek.

Párkapcsolati kérdéseket, a társ hiányának a megélését mutatta be egy korábbi Almodóvar-alkotás, az Emberi hang című rövidfilm (2020), mely Jean Cocteau rádiójátéka alapján készült és egyebek mellett Tilda Swinton játéka tette felejthetetlenné.

A Truman című, Cesc Gay által rendezett film (2015) az elválásról szól. Julian és Tomás gyermekkori barátok, ám a sors messzire repítette őket egymástól. Évek után Madridban találkoznak újra, és néhány felejthetetlen napon át nosztalgiáznak együtt: nevetnek és sírnak, mert tudják, hogy ez a találkozás az utolsó is egyben.

Az ugyancsak Cesc Gay által rendezett legújabb alkotásban, a Szenvedélyes szomszédok című tragikomédiában (2021) egy párkapcsolat szexuális vetülete kerül más megvilágításba a szomszédok szenvedélyes együttlétei tükrében.

A Berlini Filmfesztiválon díjazott alkotás, a Carla Simón által rendezett 1993 nyara (2017) egy árván maradt hatéves kislány történetét meséli el, akit vidéken élő rokonai fogadnak be. Alig érti, ami vele történik, nap mint nap szembe kell néznie az őt körülvevő új valósággal.

Hírdetés

A briliáns csel című film (2021, Jaume Balagueró rendezése) egy, a 2010-es foci-világbajnokság idejére időzített, kivitelezhetetlennek tűnő bankrablás történetét meséli el. A feszültségekkel teli akcióthriller a tematikai és műfaji sokszínűség jegyében kapott helyet a filmnapok kínálatában.

Lázár-Prezsmer Endre lapunknak elmondta, hogy az előző években Romániában bemutatott spanyol filmek közül válogatták a rendezvény programját, egyeseket már vetítettek Sepsiszentgyörgyön is, de kevesen látták ezeket. A filmek közül az új Almodóvar-alkotás volt a legsikeresebb, de sokan érdeklődtek az 1993 nyara, a Szenvedélyes szomszédok és a Truman iránt is.

A programfelelős emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt is Pedro Almodóvar új filmjének bemutatója köré szervezte a mozi a spanyol filmnapokat, akiről úgy gondolják, hogy a spanyol filmművészet olyan meghatározó egyénisége, akit a szentgyörgyi mozibarátok közül is mindenki ismer. Az ilyen eseményekre inkább az európai filmeket kedvelő nézők szoktak járni, mely jóval kisebb számú közönség, mint a mozit látogatók általános köre – tette hozzá.  

Párhuzamos anyák

Az új Almodóvar-film első vetítése után beszélgetést is tartottak a moziban, melynek vendége Tamás Dénes író volt, és amelyen a jelenlévők rengeteg témát megvitattak a filmmel kapcsolatosan. A Párhuzamos anyák két egyedülálló nőről szól, akik ugyanazon a napon adnak életet gyermeküknek, egyikük terhessége sem volt tervezett. Egyikük repes az örömtől, a másik traumaként éli meg, hogy anya lett. Már a kórházban barátok lesznek, de egy véletlen esemény folytán a sorsuk még jobban összefonódik.

A film egy, a szereplők közös múltjával kapcsolatos kollektív drámával indul és végződik, ezen belül pedig valamennyi szereplő egyéni drámáit látjuk, melyek egymáshoz kapcsolódnak vagy reflektálnak egymásra. Amint a neves rendező korábbi filmjeiben már tapasztalhattuk, a cselekmény alakulásában rendkívül fontos szerepe van az érzelmeknek, megérzéseknek, női intuíciónak, de a film nem távolodik el a valóságtól, minden valószerű, amit bemutat. A beszélgetésen a történések értelmezése mellett a gazdag szimbolikáról, a sztereotípiák lebontásáról, a közösségi múlttal és saját korábbi döntéseinkkel való szembenézésről, az identitás kérdéséről és az alkotás képi világáról is szó esett, végezetül pedig az ukrajnai háborús eseményekre való asszociáció is felmerült az utolsó képsorok kapcsán.

Lázár-Prezsmer Endre felhívta a figyelmet a következő hasonló filmes eseményre is, melyet a Szent György Napok programsorozatban szerveznek: három Lux díjra (az Európai Parlament díja) felterjesztett filmet szeretnének levetíteni az érdeklődőknek, és a Flee című dán animációs dokumentumfilm után beszélgetést is terveznek Bándi Irén esztétával.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »