Sötét fellegek gyülekeznek

Nemcsak az Úzvölgyében, ahol a következő vasárnapra újra kereszteket állítani toborozzák a román szélsőségesek csapatait, de a választási kampányok közeledtével egyre jobban erősödik a magyarellenes licit is, olyan ötletekkel rukkolnak elő az AUR szavazótáborát elhódítani kívánó pártok, politikusok, amilyenekre az elmúlt harminc évben nem nagyon volt példa. És borítékolható: ez még csak a kezdet.

Az RMDSZ kormányból való kiszorításakor politológusok, véleményformálók egész csapata kongatta a vészharangot, aggódott amiatt, hogy a gesztus a magyar közösség radikalizálódásához vezethet, ha nem tartják „ellenőrzés alatt” a hatalomban vezetőit, erősödhetnek a magyar kisebbség jogos – általuk többnyire túlzónak ítélt – követelései. Ám mintha a magukat legnagyobb demokrataként hirdetők sem számoltak volna azzal, hogy a veszélyes, az őt megilletőnél jóval többet követelő kisebbség képét felfestve, annak „védelme” ürügyén, sikerül új lökést adniuk a román nacionalizmusnak.

Az eredmény nem váratott magára, múlt hét közepén robbant a bomba, 16 kormánypárti képviselő – 15 liberális és egy szociáldemokrata – olyan törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely a jelenlegi 5-ről 7 százalékra emelné a parlamenti küszöböt és eltörölné az alternatív küszöböt is. Indoklásuk már unalomig ismert: Romániának a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai és gazdasági stabilitásra van szüksége, ám ott szerepel az is, hogy az alkotmány szerint a képviselők és szenátorok „a teljes román nép, nemcsak négy választókerület” képviseletét látják el, így egyértelmű, hogy a tervezet elsődleges célja az RMDSZ parlamentből való kiszorítása.

Egyelőre úgy tűnik, a kezdeményezés füstbomba csupán. Állítólag Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök és Nicolae Ciucă, a liberálisok vezére egyaránt biztosította Kelemen Hunort, hogy pártjaik nem támogatják a javaslatot, néhány képviselő feltűnősködéséről van szó csupán. Azonban alig pár hónapja, április végén ugyanők magasztalták az egekig kongresszusán az RMDSZ-t, az eredményes közös munka folytatását ígérték, majd a nagyobb konc reményében szemrebbenés nélkül kipakolták a hatalomból. A hosszabb távú stratégiát felülírták a pillanatnyi érdekek – tapasztalhattuk már, ez igen jellemző a román politikára.

Hírdetés

Jövő vasárnap délután a lebontott 50 betonkereszt helyére 150 fakeresztet akar felállítani a Calea Neamului Egyesület elnöke, akit korábbi akcióiban is nyíltan támogattak az AUR vezérei. Nagy népi felvonulást terveznek Úzvölgyébe, amelyet egyszerű lenne megállítani, ha lenne erre politikai akarat. Négy évvel ezelőtt, az első román „betelepedéskor” már megtapasztaltuk a hatalom viszonyulását, kicsi az esély, hogy most másképp alakuljon. A magyar képviselet kiszorításához a parlamentből elegendő egyetlen törvény megszavazása – erre pedig, ne áltassuk magunkat, jócskán van esély.

Sötét fellegek gyülekeznek, ideje lenne az örök védekezésre, hatalomba simulásra alapozott erdélyi magyar politikát valami másra, megmaradásunk szempontjából eredményesebbre hangolni, mert a román politikai vezetők ígéretében, adott szavában bízni botorság.

 

Borítókép: Hargita Megye Tanácsa


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »