Sosem mért még ilyen magas konjunktúraindexet a Századvég a járvány alatt

Sosem mért még ilyen magas konjunktúraindexet a Századvég a járvány alatt

A lakosság körében egyszer jött már ki jobb eredmény, de a vállalkozásoknál a mostani a legjobb érték 2020 márciusa óta.

Mind a lakosság, mind a vállalkozások körében javuló konjunktúraérzetet mért a Századvég Konjunktúrakutató januárban. A -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági konjunktúraindex értéke -4,2-ről -2,2-re, míg a vállalatoknál -3,7-ről -0,1-re emelkedett, ami a legkedvezőbb érték a koronavírus 2020. márciusi megjelenése óta, és nem tér el érdemben a vírus előttitől sem – ismertette közleményében a konjunktúrakutató.

A lakosságnál a vírus megjelenése óta csak egyszer, 2021 októberében volt kedvezőbb a mutató. A lakossági konjunktúraérzet további javulásához szükséges lesz az infláció érdemi fékeződése és az inflációs várakozások javulása – tették hozzá.

A vállalatoknál meghatározó lehet a következő időszakban az energiaárak, a szállítási nehézségek és az alapanyaghiány alakulása, a szolgáltató ágazatoknál pedig a koronavírussal kapcsolatos helyzet változása. Ezek kedvező módosulása segítheti a konjunktúraérzet további javulását.

Hírdetés

A lakossági konjunktúraindexben a legmagasabb továbbra is

  • a foglalkoztatási helyzetet leíró alindex +8,8 pontos értéke, amely érzékelhető javulást jelent az előző havi +6,2-hez képest.
  • A legnagyobb mértékű javulás az előző hónaphoz viszonyítva a gazdasági környezet megítélésében következett be: az index értéke -5,9 pontról -2,1 pontra emelkedett.
  • Nem sokkal marad el ettől az anyagi helyzet javulásának számottevően emelkedő értéke sem, ennek decemberi -3,8 pontos értéke januárra -0,3-re változott.
  • A legkedvezőtlenebb értékek az inflációs folyamatok megítéléséhez köthetők, az index értéke itt az előző havi -47,4 után -61,1-re csökkent. A következő egy évben várható 4-5 százalékos inflációra a megkérdezettek közül a decemberi 19,9 százalék után 20,9 százalék számít, míg ezt meghaladó pénzromlást 40,7 százalék helyett 47,7 százalék valószínűsít.

A vállalati felmérésben


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »