Sosem látott rakétákat vetettek be az oroszok Ukrajnában – az amerikai szakértők is csak találgatnak

Sosem látott rakétákat vetettek be az oroszok Ukrajnában – az amerikai szakértők is csak találgatnak

Amerikai hírszerzők szerint Oroszország olyan rakétákat vetett be a háborúban, amelyek pontos működését még ők is csak találgatják.

Az amerikai hírszerzés egyik tisztviselője el mondta a New York Timesnak, hogy az Iszkander–M nevű, rövid távú (értsd: „csak” négy-ötszáz kilométeres lőtávolságú) ballisztikus rakétákkal együtt az oroszok egy furcsa, eddig számukra is teljesen ismeretlen minirakétát vetettek be a háborúban. Ezek a rakéták képesek megtéveszteni az ellenség légvédelmét, idézi az Index.

Az Iszkanderekhez ugyanis olyan, körülbelül harminc centis, rakétaszerű csalikat csatolnak, mint amilyen az alábbi képen is látható:

This is an unidentified munition currently being found in Ukraine. At the moment an official identification has not been made. Any additional images, technical information or identification is very much appreciated: https://t.co/dtWwdIJaV3 pic.twitter.com/p2lWFeljYd

— CAT-UXO (@CAT_UXO) March 5, 2022

A kisebb rakéták akkor válnak le az Iszkanderrről, amikor érzékelik, hogy az ellenséges elhárítórakéták célba veszik. A csalik olyan elektronikus berendezéssel rendelkeznek, amely megzavarja a légvédelmi eszközök rádiójelét, közben pedig jelentős mennyiségű hőt bocsátanak ki, hogy magukra vonják az elhárítórakétákat. A New York Times szerint elképzelhető, hogy

ezek a csalik zavarják meg az ukrán légvédelmet annyira, hogy nem tudják elhárítani az újabb és újabb orosz rakétacsapásokat.

Hírdetés

A csalirakétákat először február végén szúrták ki a szakértők a közösségi médiában terjedő fotókon. Méretük és alakjuk miatt sokan azt hitték, hogy valamilyen kazettás robbanóanyagnak a kisebb bombái lehetnek.

Az utóbbi tíz-tizenöt évben senkinek sem volt lehetősége arra, hogy lássa ezeket – mondta a csalikról Richard Stevens, a brit hadsereg robbanóanyagokkal foglalkozó szakértője, utalva arra, hogy az Iszkander–M rakétákat a háború előtt viszonylag ritkán vetették be éles harci helyzetben.

Izgatottak az amerikai hírszerzés szakértői

Mindeközben Jeffrey Lewis, a Middlebury Institute of International Studies professzora azt mondta: az, hogy az oroszok most bevetik ezeket a rakétákat, arra utalhat, hogy nagyon fontos számukra, vagy nagyon óvatlanok azáltal, hogy utóbb nem gyűjtik be a csalikat (mivel ezáltal lehetővé teszik a nyugatiaknak, hogy tanulmányozzák). Hozzátette: úgy tudni, hogy Oroszország a más országoknak eladott Iszkander-rakétákhoz nem mellékelte ezeket a csalikat.

Én ebből arra következtetek, hogy az oroszok szeretik titokban tartani a technológiájuk működését, és arra, hogy ez a háború elég fontos nekik ahhoz, hogy ezt most feladják. Azt hiszem, hogy az amerikai hírszerzésen belül jó pár ember most nagyon izgatott ezek miatt – mondta végül a professzor.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »