Sose volt még ennyire durva – mutatunk három grafikont Európa példa nélküli gázválságáról

Sose volt még ennyire durva – mutatunk három grafikont Európa példa nélküli gázválságáról

Gazdasági recessziót válthat ki a közelgő energiaválság Európában és az Eurozónában, miközben iszonyatos infláció sújtja az egész kontinenst, amelynek legfontosabb hajtómotorja épp az energiaválság. Az orosz gáz miatti félelmek miatt jelenleg 200 euró/megawattóránkénti áron tartják földgáz árát, ami az egy évvel ezelőtti szint bő ötszöröse. Előrejelzések szerint jobb már nem is nagyon lesz, 2025-ig évente új rekordot fog megdönteni a gáz ára.

Az alábbi három grafikon jól mutatja  drámai helyzetet. Bejelöltük rajtuk a legfontosabb geopolitikai eseményeket is. Kiegészítésül annyit még érdemes hozzátenni, hogy a tavaly őszi energiaválság abból indult, hogy kétségessé vált Európa gáztartalékainak felöltése, miután a gáz ára elszállt, az oroszok pedig csökkentették az eladott gáz mennyiségét.

Hírdetés

Mindezt az előzte meg, hogy amerikai nyomásra Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését az EU nem engedélyezte, amire válaszul az orosz Gazprom csökkentette az Európába menő földgáz mennyiségét (a szerződéses mennyiségeket teljesítette, de az azonnali piacra nem szállított).

Az energiaválság kapcsán, amely szorosan összefonódott az Ukrajna elleni orosz invázióval, kialakult egy nagy politikai lufi, amely tele van ellentmondásokkal. Egyszerre kiabálták a nyugati döntéshozók, hogy nem kérnek az oroszok “véres” energiahordozójából, és vádolták meg Moszkvát a gázfegyver bevezetésével, zsarolással. Szintúgy egyszerre szajkózták, hogy nincs szükség az orosz gázra, és pánikolnak az orosz gázcsapok elzárása miatt. Egyszerűen a politikai retorika figyelmen kívül hagyta azt a realitást, hogy egyik napról a másikra nem lehet leválni az orosz energiahordozóról. Íme az eredmény:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »