Sós Csaba: Gyurta Dániel bajban van, a kezét kell fogni

Tíz érmet jósolt, nyolc lett belőle, de egyáltalán nem elégedetlen Sós Csaba szövetségi kapitány a magyar úszók világbajnokságon mutatott teljesítményével.

 

Kapitány úr, tíz magyar érmet jósolt: hol az a kettő?

 

Az úgy jött volna össze, ha Kapás Boglárka mindhárom számában, vagyis négyszáz, nyolcszáz és ezerötszáz gyorson is érmet szerez, és ezt az egyéni legjobbjaival el is érte volna, plusz ha Kenderesi Tamás odaér a dobogóra kétszáz pillangón. Milák Kristóf és a négyszer százas férfi gyorsváltó érmeivel viszont nem kalkuláltam.

 

Hiszen mindig hangsúlyozta, hogy Milák mekkora tehetség!

 

Ez igaz, Kristófban végig láttam a potenciált, de mivel ez volt élete első jelentős téttel bíró világversenye, nem számolhattam azzal reálisan, hogy érmes lesz.

 

Csalódás, hogy csak Hosszú Katinka szerzett aranyérmet a mieink közül?

 

Ezt nem mondanám, azt azért igen, hogy a férfi kétszáz pillangó aranyával bizony számoltam. 

 

Bár ilyet nemigen lehet kijelenteni, azért mégis: melyik a szívéhez különösen közel álló érem?
A százas gyorsváltó, annak minden váratlanságával együtt, benne a kölyökkel, vagyis Németh Nándorral, az alfa-hím Kozma Dominikkal, az Amerikában tanuló Holoda Péterrel és Bohus Richárddal.

Hírdetés

(…)

 

Visszakaphatjuk még a régi Gyurta Dánielt?
Nagyon bízom benne. Fiatalként is volt már hasonló gödörben, az athéni olimpiai ezüst után csak öt évvel később lett világbajnok. És még valamit hadd jegyezzek meg: az olimpiai bajnokkal szemben a toleranciám végtelen. Sohasem szerettem azokat, akik az aranyérem után ott tülekednek, hogy felférjenek a közös fotóra a bajnokkal, most pedig ahelyett, hogy felsegítenék a földről, rúgnak egyet rajta. Amikor egy ember bajban van, márpedig Gyurta Dániel bajban van, a kezét kell fogni, nem bántani… 

 

 Még szerencse, hogy a csapat másik olimpiai bajnoka hozta a kötelezőt.
Azért féltettem kicsit Katinkát a négyszáz vegyestől, hiszen az gyilkos szám, és leúszni kétszer az utolsó napon egy erőltetett menet után nagyon nem egyszerű. Katinka hatalmas kedvvel versenyzett az első perctől kezdve, amit pedig kétszáz háton mutatott, ritka nagy emberi teljesítmény. Világbajnokságon korábban még nem szerzett négy érmet, és ehhez tegyük azért hozzá, hogy ezt három úszásnemben érte el. Ebből megint csak az derült ki, hogy még mindig van feljebb. Katinka kapcsán az emberfeletti pusztán egy általános jelző.

 

(…)

 

Volt olyan, akiben csalódott, aki nem hozta, amit várt?

 

Emberileg senkiben sem csalódtam, mindenki odatette magát. Nem szeretnék a csalódásokról beszélni, mert Gyurta Dani tizenhetedik helye persze, hogy az, de elmondtam az előbb, hogy a hitem benne korlátlan, végtelen.

 

Minden magyar sportoló elmondta, milyen nagyszerű érzés volt a Duna Arénában úszni. Kapitányként elmondja, ön mit tapasztalt, érzett az úszóversenyek nyolc napja alatt?
Felejthetetlen verseny volt. Sokszor elő fog jönni az emlékeimben a tömeg, a hangorkán, a futamok felvezetése. A közönség szeretete, ahogyan minden úszót, nem csak a magyarokat fogadták a nézők, egészen egyedi volt.

 

(…)

 

Nemzeti Sport, Vizes vb: Gyurta Dániel bajban van, a kezét kell fogni – Sós Csaba

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »