Sorra vásárolják fel a földeket az öböl-menti országok befektetői

Sorra vásárolják fel a földeket az öböl-menti országok befektetői

Termőföldet és élelmiszer-ipari cégeket vásárolnak fel az öböl-menti országok befektetői Szerbiában és Boszniában. Az úgynevezett halal, azaz az iszlám törvények szerint előállított termékek piaca dinamikusan nő: világszinten már meghaladja az ezer milliárd dollárt.

Szakértők szerint ez egy gyorsan növekvő piac, ami nem csak azért produkál pozitív adatokat, mert Bosznia lakosságának jó része mohamedán vallású, hanem azért is mert sok az Öböl-menti országból érkező turista és nő a kereskedelmi forgalom az arab világgal. Bosznia muzulmán lakossága történelmileg liberális vonalat képviseli, ám a délszláv háború során érkezett és letelepedett arab katonák valamint a folyamatos szaudi tőkebeáramlás miatt az iszlám egy másik oldala is megjelent a volt jugoszláv tagállamban.

„Olyan helyzetben vagyunk, hogy teljes lakosság 27-28 százaléka Halal fogyasztó és a világ élelmiszergyártásának csak 17-18 százaléka rendelkezik Halal minősítéssel8 – mondta Amir Sakic, a Halal Minőség Igazoló Ügynökség igazgatója.

A halal tanúsítvány azoknak a termékeknek jár, amelyeket az iszlám törvények vagyis a Sharia szerint készítettek. Nem tartalmazhatnak disznót, alkoholt és vért, és olyan körülmények között készülnek, amelyek a szennyezés lehetőségét is kizárják.

Hírdetés

„Azt tanúsítja, hogy nem csak disznó származékok nincsenek a termékben, hanem azt is, hogy minden nyers összetevő rovarirtó, nehéz fém, GMO, antibiotikum és más olyan összetevő mentes, aminek negatív hatása lehet az egészségünkre” – mutatott rá Vasvija Poljo, a Klas minőségi vezetője.

Az öböl-menti országok által tulajdonolt Bosna Bank International az egyetlen olyan pénzintézet, ami Iszlám alapokon működik, a portfóliójában több mint 300 millió dollárnyi halal projekt szerepel.

„Ez az egyik folyosónk a növekedés felé, a nyitásunk a világ felé és persze a folyosó az iszlám világ felé” – hangoztatta Amer Bukvic, a BBI igazgatója.

Az öböl-menti országok befektetői hatalmas mennyiségű termőföldet és élelmiszeripari cégeket is felvásároltak Szerbiában és Boszniában, hogy a halal termékek alapanyagait előállítsák.

„Megnövekedett a vendégeink száma a halal tanúsítvány miatt és tudom, hogy más hotelek is megpróbálnak ilyet kapni. Boszniában óriási lehetőség van a turizmusban és ez a tanúsítvány a további fejlődést segíti” – árulta el Saljo Mrkulic hoteltulajdonos.

Az elmúlt évtizedben évente 17 százalékkal nőtt az úgynevezett halal piac a balkánon, világszinten pedig mára a becslések szerint több mint ezer milliárd dolláros értéket képvisel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »