Sorra szüntetik meg a nyugdíjasok számláit a magyar bankok

Sorra szüntetik meg a nyugdíjasok számláit a magyar bankok

Az elmúlt hónapokban több bank is átszabta a folyószámla-csomagjait, így három nyugdíjasoknak ajánlott számlacsomag is megszűnt egyebek mellett. Ilyen esetben hova érdemes menni? Megmutatjuk, hogy melyik bankoknál lehet még most is nyugdíjas számlacsomagot találni.

A nyugdíjba vonulás alkalmával megeshet, hogy kevesebb nyugdíjjal számolhat a szép korba lépett, mint amennyi a havi fizetése volt. Így előfordulhat, hogy megemelkednek a banki költségei, mert nem elegendő a jóváírás, ami a számlájára érkezik ahhoz, hogy a korábbi kedvezményekben részesüljön.

Azoknak is érdemes körülnézni a számlacsomagok között, akik ugyan régebb óta nyugdíjasok, de nem az elmúlt pár hónapban váltottak számlavezető pénzintézetet, mivel az az elmúlt három hónapban több bank is változtatott a bankszámláin, így több esetben megugrottak a banki költségek.

Tavaly óta egyébként a nyugdíjasok többsége – a költségek emelkedésének ellenére – már bankszámlára, átutalással kérte a nyugdíját, ahelyett, hogy a postást várná. Ennek előnye, hogy egész évre előre tudják, hogy melyik nap kapják a pénzt, ráadásul nem kell otthon készpénzt tataniuk.

Hírdetés

Lényeges kérdés, hogy milyen elvárásokat támasztunk a bankunk felé. Más konstrukció a megfelelő annak, aki a készpénzt tartja előnyösnek és annak, aki kártyás vásárlással védi ki, hogy sok készpénzt kelljen hordania magánál.

Mekkora havidíjjal számolhatunk?

A BankRáció.hu kalkulátora alapján számolva havonta egy átutalást, kettő csoportos beszedési megbízást, öt kártyás vásárlást, és kettő ATM-es készpénzfelvételt tartalmaz a táblázatunk, 105 ezer forintos nyugdíj mellett (így a minimálbérrel megegyező jóváírás teljesülhet, ami több pénzintézetnél feltétel).

Ez alapján a Sberbanknál találjuk a legkedvezőbb ajánlatot, éves szinten kevesebb, mint háromezer forintból megúszhatjuk a bankolást. Ha fontos nekünk a kiterjedt fiókhálózat, akkor a Raffeisennél találjuk a legolcsóbb számlát, itt a fenti feltételek mellett évente 4350 forintba kerül a számlahasználat. Mint azt korábban említettük, lényeges az igények testreszabása, amire már több megbízható összehasonlító oldal jött létre.


Forrás:birkakvagytok.hu
Tovább a cikkre »