Sorra lebuktak az uberesek

Sorra lebuktak az uberesek

A személyszállítás szereplőinél vizsgálódott az utóbbi időben az adóhatóság. A hivatásos taxisoknál leginkább éjjel és hajnalban bukkantak szabálytalanságokra, az internetes alkalmazással hívható kocsik sofőrjei közül viszont senki sem úszta meg büntetés nélkül – írja pénteki számában a Magyar Idők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyszállítási ágazatban tapasztalható adóügyi visszaélések csökkentése érdekében rendelte el az ellenőrzéseket – teszik hozzá.

Mint írják, a hivatásos taxisok ellenőrzésének tapasztalatai nemigen változtak az utóbbi időben: éjszaka és hajnalban fordul elő a leggyakrabban szabálytalanság, leginkább az, hogy az utas számla, bizonylat nélkül marad.

Hírdetés

Nem indult per

Az okostelefonos alkalmazással hívható fuvarok – mint az Uber – kapcsán végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai azonban egész mást mutatnak. A vizsgálatok adatai szerint a fuvarozók egyikének sem volt adószáma, és a viteldíjról sem kapott adóügyi bizonylatot a revizor. A NAV több esetben is mulasztási bírságot szabott ki az érintett sofőrökre.

– Az érintettek elismerték mulasztásukat: az ilyen ügyekben egyszer sem indult per, de még csak fellebbezést sem terjesztettek elő a megbüntetett személyek – mondta a Magyar Időknek a szervezet szóvivője, Kis Péter András.

A telekocsizás – amikor több, egymást általában nem ismerő ember összedobja a rendszerint hosszabb távú utazás költségét – kapcsán is számos vizsgálatot végeztek el tavaly. Kis Péter András kiemelte: a kérdés az, hogy a sofőr üzletszerűen fuvarozza-e a rendszerint az internetes csatornákon jelentkezőket, ilyenkor ugyanis gazdasági tevékenységről, szolgáltatásról van szó, így kell az adószám. A NAV a statisztika szerint nemhiába ellenőrizte a látókörébe került telekocsizókat, bírságról ilyenkor is született hatósági határozat – írják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »