Sörözött, de vezetne? Nézze meg, mennyit elég belőle legurítani egy ezrelékhez!

Sörözött, de vezetne? Nézze meg, mennyit elég belőle legurítani egy ezrelékhez!

Ilyen rekkenő hőségben, amilyet napok óta próbálunk átvészelni, mi tagadás, jól eshet meginni néhány sört. Igen ám, de sokan nem gondolnak arra, hogy a délutáni sörözés után esetleg este már kocsiba kell ülni. Könnyen jogosítványunk bánhatja felelőtlenségünket.

A szlovák rendőrség a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatóival közösen kampányt indított Ne idd el a jövőt (Neprepi si budúcnosť).

Ennek során arról is tájékoztattak, hány sört kell meginni ahhoz, hogy a közúti ellenőrzés során 1 ezrelék fölött fújjunk. Éppen az 1 ezrelék ugyanis az a határ, amikor már bűncselekménynek minősül az ittas vezetés. 

A 85 kilós férfiaknak négy nagy tízes sört kell legurítaniuk ahhoz, hogy az alkoholszonda a  „bűvös határ” felett jelezzen. Tizenkettes sörből viszont elég ehhez három 3 korsó is.

Hírdetés

A 60 kilós nők már három tízes sör elfogyasztása után 1 ezrelék felett „fújnak”. Tizenegyes vagy tizenkettes nagysörből pedig elég nekik két korsó is.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy ezek csak tájékoztató jellegű adatok.

Az, hogy kinek mennyi alkohol marad a szervezetében, ugyanis nagyban függ az életkortól, a testsúlytól, az egészségi állapottól és más faktoroktól. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy vezetés előtt már jó pár órával egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt!

Többször lehetett már hallani arról is, hogy az olcsó alkoholteszterek, amit sokan beszereznek, hogy mielőtt kocsiba ülnek, ellenőrizzék, van-e még alkohol a szervezetükben, nem igazán megbízhatók.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »