Sorozatgyártás vár a repülő autóra

Sorozatgyártás vár a repülő autóra

Bemutatták az első olyan repülő autót, amit már sorozatban is lehet gyártan. A tervezők abban bíznak, hogy öt év múlva már 500 ilyen kétéltű jármű kerülhet forgalomba. Addig azonban még a jelenlegi közlekedési szabályokat is meg kell változtatni.

Hatalmas tapsvihar közepette leplezték le a monacoi luxuscikkek vásárán a világ első tömeggyártásra is alkalmas repülő autóját.

A futurisztikus négykerekűt egy felvidéki cég álmodta meg, és 2014-ben álltak elő első prototípusukkal. A 3 évvel ezelőtti modell azonban még nem volt széles körben használható, ezért továbbfejlesztették. A hat méter hosszú jármű nagyobb szárnyakat kapott, ezek fesztávolsága így 9 méterre nőtt.

Az úgynevezett AeroMobil mindössze 3 perc alatt alakul át autóból repülővé. A földön 160 kilométer per órával képes száguldani, míg a levegőben a 360-as sebességet is elérheti és 750 kilométert képes megtenni.

Hírdetés

A felvidéki tervezők szerint az AeroMobil kész arra, hogy forradalmasítsa a közlekedést, ezért már előjegyzést is felvesznek az első modellekre.

A repülő autó árát másfél millió euróra azaz 450 millió forintra becsülik, és 2020-ig 500 darabot szeretnének legyártani belőle.

Egyelőre azonban gondot jelent a repülési szabályok rugalmatlansága, hiszen a jelenlegi előírások szerint a sofőrnek pilótaengedélyre is szüksége van és az autó csak engedélyezett kifutópályáról szállhat fel. Így a sci-fi filmekből ismert önfeledt repkedés még várat magára.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »