Sorozás elől elmenekült férfiak tömegei sorakoznak az ukrán konzulátusoknál

Sorozás elől elmenekült férfiak tömegei sorakoznak az ukrán konzulátusoknál

Európa-szerte hadköteles korú, hazájukból a sorozás elől elmenekülő férfiak ezrei rohamozták meg az ukrán külképviseleteket az új ukrán mozgósítási törvény miatt. Az ugyanis kimondja, hogy a külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak már csak néhány napig kaphatnak új útlevelet.

Sőt, azok a férfiak, akik nem frissítették adataikat a központi sorozási nyilvántartásban, azok nem férhetnek hozzá a konzuli szolgáltatásokhoz – ergo az ukrán állam megkéri az árát az új útlevélnek.

Emiatt még a törvény hatályba lépése előtt ezrek rohamozták meg az ukrán külképviseleteket.

Hírdetés

Ha ugyanis lejár az útlevelük, a törvény hatályba lépése után nem kaphatnak új okmányt, okmány nélkül pedig illegálisan tartózkodnak az adott európai ország területén, nem jogosultak sem menekültügyi ellátásra sem törvényes foglalkoztatásra.

Prágában a leglátványosabb a helyzet, ahol az ottani ukrán konzulátusnál több százan sorakoztak be:

This is the April 13 video of a long line of the Ukrainian men of the conscription age at their Consulate in Prague, Czech Republic. They came to renew their expiring passports and also to be added to the mobilization registry, as the newly adopted Ukrainian law on mobilization… pic.twitter.com/bZtRA6AGPa — Viktor Kovalenko (@MrKovalenko) April 14, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »