Sorosista példány: ötszáz tudós tiltakozik Orbán beszéde miatt

Sorosista példány: ötszáz tudós tiltakozik Orbán beszéde miatt

Ötszáz magyar tudós petícióban tiltakozott a gyűlöletkeltő politika és civil szervezetek tervszerű lejáratása miatt, köztük több jobboldali szemléletű kutató is – a petíciót a Heti Válasz találta meg.

A nyílt levél aláírói a kormánymédia és Orbán Viktor által is bírált Melegh Attila migrációkutató- szociológus, a ó Corvinus Egyetem docense védelmében álltak ki, petíciójuk ugyanakkor arra is rámutat, hogy egy nyilatkozatot hogyan képes eltorzítani, kifordítani a propagandagépezet.

 Melegh még 2015 nyarán, a nagy bevándorlás hullám előtt nyilatkozott az akkor még objektív portálként ismert Origónak: a szociológus 2011-es adatokra hivatkozva arról beszélt, hogy Magyarország nem jár rosszul a bevándorlókkal, mivel a Magyarországon születetteknek csak 39 százaléka dolgozik, addig az Afrikában születettek 52 százalékának, a Kínában születettek közül pedig 72 százaléknak van munkája; ráadásul, az ide érkezők sok esetben képzettek is mint a magyarok „Szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség” – mondta Melegh Attila, aki nyilvánvalóan az évekkel korábbi, helyzetről, és az akkori kis létszámú bevándorlói csoportról beszélt.

Ezt az cikket és találta meg 2018 januárjában az addigra már tökéletesen kormánypártivá idomított Origo, hogy átalakítva bizonyítékként lobogtassa Melegh-hel szemben. A portál már így idézte a nyilatkozatot: „a bevándorlás azért is jó dolog, mert szinte mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség” – vagyis, a saját origós cikket sem idézték pontosan, vélhetően direkt nem. Siettek azt is hozzátenni, hogy  migrációkutató egyben a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület felügyelő bizottságának is az elnöke és „éppen ennél a sorosista szervezetnél bontogatta a szárnyait Szél Bernadett, az LMP társelnöke is.”

Innen már nem volt megállás a lejtőn: Január 24-én Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője továbbvitte az átlag ember számára sértőnek tűnő idézetet a külföldön születettekről, összemosva a szakirodalmi migráns kifejezést a politikai marketing által démonizált köznyelvivel.

http://mno.hu/

Az MTI így tudósított Halász szavairól: „felháborítónak, elfogadhatatlannak tartja a Soros György által is támogatott Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület fb-elnökének nyilatkozatát, amely újabb bizonyíték arra, min is dolgoznak valójában a Soros-szervezetek,„napnál is világosabb, hogy mire készülnek”.„Ha nem állítjuk meg a Soros-tervet, akkor látjuk, ez vár Magyarországra. Ők gyakorlatilag bevándorlóországgá akarnak tenni bennünket, ahol majd jó, hogy ha a magyar embereket megtűrik. Mi ezt nem engedjük, mi magyar Magyarországot akarunk, ezért is nagyon fontos a Stop Soros-törvénycsomag, melyet a frakció támogat”– közölte Halász János. Melegh Attila pedig hiába tiltakozott szavai kiforgatása ellen, a politika erre az elemre fűzte és fűzo fel a Lex Soros szükségességét

Hírdetés

Orbán Viktor évértékelő beszédében pedig Melegh Attila már Soros-szervezeti aktivistává lényegült át.

„Itt van az európai ideologikus értelmiségnek az a fajtája is, amely állandóan Európa átalakításával kísérletezik. Jól fejlett példánya ez utóbbinak az a magyar Soros-szervezeti aktivista, aki azt találta mondani, hogy szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség. (…) Az ő nézőpontjukból a migránsok valóban jobb alapanyagot jelentenek. A magyar nép nagylelkűségét és mély toleranciáját mutatja, hogy sértetlenül és vidáman élhetik az életüket közöttünk azok, akik ennek a tervnek a végrehajtásán mesterkednek.”

Orbán beszédében fajtát és jól fejlett példányt emlegetett. Ezzel dehumanizálta, emberi méltóságától is megfosztotta az állítólagos ellenfelet, akit úgy fenyegetett meg népítélettel, hogy közben a magyarok toleranciáját emlegette.

A nyílt levél aláírói vállalhatatlannak tartják az ilyen nyilatkozatokat. „Elutasítjuk a félelemkeltő és gyűlöletre uszító politikát, amely semmibe veszi ezen értékeket, valamint aláássa a tudományba és a civil szervezetekbe vetett közbizalmat. Kiállunk Melegh Attila szociológus, egyetemi docens mellett, akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták. A megbélyegzés és félelemkeltés – érkezzen az bármely politikai oldalról –leépíti a bizalmat, ami a társadalmi együttműködés és az állampolgári közösség alapja.

A negatív érzelmek által uralt politikai és média kommunikáció pusztítást okoz: polgártársaink egy csoportját meggyőződésük alapján megbélyegzi, és ellehetetleníti a racionális, tényekre épülő beszédet” – írják petíciójukban.

Az aláírók teljes névsorát ide kattintva nézhetik meg.

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »