Soros-ügy: Szingapúr miért nem Magyarország

Soros-ügy: Szingapúr miért nem Magyarország

Paradigmafontosságú összehasonlítást végzett a hongkongi vezető angol lap, a South China Morning Post, amit eddig még senki nem csinált.

Egy kis háttér: Orbán Viktor 2014 nyarán elhangzott tusnádfürdői beszédében elmondta, érdemes figyelmet fordítani a sikeres illiberális demokráciákra. A felsorolt országokat Szingapúr vezette.

Azóta a nyugati sajtó hatalmas támadást indított a magyar miniszterelnök ezen mondata ellen, de szándékosan éppen az elsőként említett Szingapúr helyett a beszédben példaként szintén felhozott Törökországot és Oroszországot kiemelve. Aminek az oka az, hogy Szingapúr a világ legsikeresebb országa: néhány éve elhunyt, zseniális vezetője, Lee Kuan Yew (Lí Kuan Jú) kezdetektől fogva az „illiberális demokrácia” gyakorlatával Svájcnál gazdagabbá tette az egykori, nyomorszinten álló brit gyarmatocskát. De Szingapúrt jó húsz éve a nyugati sajtó említeni sem meri, mert attól félnek, hogy az azt olvasók azonnal társítani fogják a gazdasági sikert az elítélt illiberális demokrácia modelljével.

A South China Morning Post a legalkalmasabb lap a Soros-ügyben megvont párhuzamra. Nemcsak azért, mert szerkesztői igen alaposan ismerik Szingapúrt, de azért is, mert semmiféle ideológiai vagy bármilyen egyéb érdeke nincs olvasói félrevezetésében, szemben minden nyugati fősodrathoz tartozó médiummal.

Hírdetés

A „George Soros? Kicsoda? Szingapúr miért nem Magyarország” címmel megjelent cikk ezzel az összefoglalóval kezdődik:

„Miközben a civil aktivisták fel vannak háborodva, amiért nyomás nehezedik rájuk, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványokat kiszorítsák Magyarországról, ugyanezen csoport hasonló elbánásban részesül a Sárkány Városában, és ott alig figyelnek rá.”

Folytatás:

http://demokrata.hu/hir/kulfold/amiert-szingapur-nem-magyarorszag

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »