Soros: Orbán Viktor nincs egyedül

Soros: Orbán Viktor nincs egyedül

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe – állítja Soros György egy német lapnak adott interjújában. Az üzletember szerint a világnak ezen részén a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel.

A Figyelő Online által szemlézett interjúban – melyet az üzletember a Wirtschaftswoche című német lapnak adott – Soros Orbánnal kapcsolatban kitér arra is, hogy a nemzeti identitás vallással való ötvözése rövid távon hatásos keveréknek tűnik. Hangsúlyozta a hasonlóságokat Orbán és a lengyel kormányzópárt vezére, Jaroslaw Kaczynski között, mondván utóbbi a magyar miniszterelnökhöz hasonló irányvonalat követ, és bár nem olyan intelligens, mint Orbán, ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette. Közölte: Lengyelország etnikai és vallási szempontból az egyik leghomogénebb országnak számít Európában, a muzulmán bevándorlók pedig a katolikus Lengyelországban az „Idegenek” megtestesítői, akiket Kaczyński ördögként festett le.

Etnikai és vallási nacionalizmus?

Soros szerint mindkét politikus kihasználja az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást, annak érdekében, hogy állandósítsa hatalmát. „Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte” – jelentette ki az üzletember. Kitért rá: Putyin Oroszországa és Kaczyński Lengyelországa ellenséges egymással szemben, azonban még ellenségesebbek azokkal az alapelvek szemben, amelyek az Európai Unió alapértékeit képezik, Németországnak viszont szüksége van Lengyelországra Oroszországgal szemben. Az üzletember úgy látja: Orbán már elfoglalta a demokrácia fontos és független intézményeit – mint például az alkotmánybíróság – Kaczyński pedig most kezd neki, így nehéz lesz őket leváltani.

Hírdetés

„Orbán, igaztalanul, azzal vádol engem, hogy a javaslatom következtében muzulmánok árasztanák el Magyarországot, tönkretéve a nemzeti kultúrát” – idézte fel Soros a miniszterelnök őt ért vádjait, szerinte viszont alapítványának terve arról szól, hogy a menedékkérőket a jelenlegi tartózkodási helyükön tartsák, és ott segítsék őket, amíg rendezett módon, a befogadási lehetőségeket alapján tovább mehetnek.

Dicséret Merkelnek

Soros szerint egyébként Angela Merkel jól látta előre, hogy a migrációs válság szétrombolhatja az Európai Uniót, és jó politikát folytat. Dicsérte a német kancellárt, mert a nyitott társadalom elvét vallja, kritizálta azonban amiatt, hogy amikor a Lehman Brothers 2008-ban csődbe ment, nem állt ki amellett, hogy az európai bankrendszer megmentését európai szinten valósítsák meg, mert úgy vélte, hogy a német közvélemény ellenezte volna azt.

Soros nem beszélt dicsérő hangnemben az EU-ról, szerinte azt egyenlő felek önkéntes szövetségének hozták létre, azonban az euróválság azt az adósok és a hitelezők közötti kapcsolattá alakította át, ahol az adósok nehezen tudják kötelezettségüket teljesíteni, és a hitelezők határozzák meg azokat a feltételeket, amelyeknek az adósoknak meg kell felelniük. „Ez a kapcsolat így már sem nem önkéntes, sem egyenlő felek közötti. A migrációs válság további repedéseket okozott” – mondja Soros, aki szerint emiatt az EU fennmaradása veszélybe került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »