Soros javaslata szerint az EU Magyarorország és Lengyelország nélkül is tud pénzhez jutni

Ismét tollat ragadott Soros György, s cikket írt a Project Syndicate nevű lapba, abba, amelyben legutóbbi cikkére válaszként nem közölték Orbán Viktor írását. Soros az uniós örökkötvények kibocsátása mellett érvel, tájékoztat a Magyar Narancs.

Orbán Viktor azon aggódik, hogy az új jogállami intézkedés gyakorlati határt szab a személyével, illetve a politikájával összefonódó korrupciónak. Annyira aggódik, hogy együttműködési megállapodást kötött Varsóval, ily módon magával rántva a lengyeleket is

 

–  írja Soros, a továbbiakban pedig azt a javaslatot teszi, hogy a többi ország Magyarországot kihagyva alkalmazza a Lisszaboni Szerződésben rögzített ún. megerősített együttműködést.

Hírdetés

Ennek keretében a tagállamok egy kisebb csoportja is képes gazdaságilag

szorosabban együttműködni, illetve meghatározhatnak egy költségvetést, illetve annak finanszírozását is.

Utóbbira Soros a lejárat nélküli örökkötvényeket javasolja. Ezek előnye, miszerint a tőkét nem kell visszafizetni, előteremteni csak az évente esedékes kamatot szükséges. Úgy véli, ezeket a tagállamoknak kellene kibocsátaniuk, a hosszú távú befektetők pedig fogékonyak lennének rá, hiszen e kötvényekre egyébként is volt igény. 

Felveti azt is, ha egyes tagállamok bocsátanak ki ilyen kötvényeket, Olaszország egyedül erre minden bizonnyal nem lenne képes, pedig a leginkább szüksége lenne előnyeire. Éppen ezért csodálatos szolidaritási gesztusnak minősülne, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok közösen szavatolnák az olasz kibocsátást. 

Soros szerint a végső cél az lenne, ha az Unió megerősödve saját nevében is kiadna örökkötvényeket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »