Soros Györgyöt úgy fogadják Brüsszelben, mint egy herceget

Legitim érdekképviselet vagy gyanús aknamunka? Az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című magazinműsorának e heti adásában arra keresik a választ, hogyan érvényesítik akaratukat a közhatalmi döntéshozókon keresztül az uniós csúcsintézményekben az NGO-k.

Az Európai Bizottság szerint az érdekképviselet, vagy lobbizás célja az európai intézmények politikaalkotási és döntéshozatali folyamatainak befolyásolása.

Az uniós lobbiszervezetek többsége

  • civil szervezetként,
  • kereskedelmi szervezetként,
  • cégként,
  • szakszervezetként, szakmai egyesületként vagy
  • Hírdetés

  • tanácsadóként tevékenykedik.
  • Az EP honlapja szerint tavaly 82096 regisztrált lobbista dolgozott az EU-ban, amelyből 6959 embernek van belépési joga az Európai Parlamentbe.

    Az egyik legbefolyásosabb EU-ban tevékenykedő lobbiszervezet az Open Society European Policy Institute, aki saját magát a Nyílt Társadalom Alapítványok „uniós szakpolitikai karjaként” határozza meg. A Soros Györgyhöz köthető intézet lobbistái a nyitott társadalom minél szélesebb körű megvalósításáért kilincselnek az európai döntéshozóknál. A szervezet egyik fő prioritása 2015-től kezdődően a migránsok és menedékkérők jogainak védelme.

    Soros György amerikai tőzsdespekuláns gyakran mutatkozik együtt vezető beosztású uniós politikusokkal, idén februárban a szociáldemokrata csúcsjelölttel, Frans Timmermanssal is egyeztetett. A találkozó után az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy húsz éve beszélget Soros Györggyel arról, hogy hogyan lehetne közelebb hozni egymáshoz Európa széttagolt részeit.

    Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója elmondta, hogy ezeknek a szervezeteknek a képviselői mindent megtesznek azért, hogy Európa kapuját szélesre tárják. Nekik mindegy, hogy menekültek, bevándorlók vagy gazdasági bevándorlók érkeznek.

    Soros Györgyöt úgy fogadják Brüsszelben, mint valami herceget, mint egy tárgyalópartnert, holott ő egy üzletember, akinek semmi jogosultsága nincs arra, hogy tárgyaljon – hangsúlyozta az elemző.

    A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.


    Forrás:gondola.hu
    Tovább a cikkre »