Soros György: Orbán rendszere maffiaállam

Soros György: Orbán rendszere maffiaállam

„Orbán azon van, hogy politikáját a velem folytatott személyes konfliktusra fűzze fel. Célpontja lettem kormánya kíméletlen propagandakampányának. Saját magát a magyar szuverenitás védelmezőjének állítja be, engem pedig spekulánsnak, aki valami homályos, ám gonosz összeesküvés keretében azon dolgozom, hogy Európát illegális bevándorlókkal árasszam el” – írja Soros György, magyar származású üzletember abban a HVG-hu-n csütörtökön megjelent cikkében, amelyben hosszú idő után először szólat meg egyebek mellett a magyarországi politikáról is.

A 87 éves üzletember, aki önmagát „a Közép-európai Egyetem büszke alapítójaként” emlegeti, aki azt a tanulságot vonta le a CEU elleni támadásokból és az egyetem melletti kiállásból, hogy az általa kívánatosnak tartott nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég bízni a jogállamban, hanem „ki kell állni azért, amiben hiszünk”. Szerinte a CEU és az alapítványai által támogatott szervezetek ezt teszik. Ezeknek most a léte a tét, de Soros biztos benne, hogy „ elszánt küzdelmük végül mozgásba hozza Európa igazságszolgáltatásának lassan őrlő malmát”.

Soros emellett arra jutott, hogy „a demokráciát nem lehet külföldről szállítani”, azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie.

„Csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával”

– írta, és szerinte reményt ad az európai intézmények energikus válasza a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokra.

Európa újjáépítése

Hírdetés

Soros György cikkében arról is ír, hogy szerinte radikálisan újra kell építeni az Európai Uniót, amely kettős kihívással szembesül. Kívülről olyan országok fenyegetik, mint „Vlagyimir Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa, al-Sziszi Egyiptomja és az az Amerika, amelyet Donald Trump próbál létrehozni”.

Emellett viszont van belső fenyegetés is. Az EU-t ugyanis olyan egyezmények hozták létre, amelyek a 2008-as pénzügyi válság után elvesztették értelmüket, és olyan az európai intézmények működése annyira bonyolultabbá vált, hogy az unió mára részben működésképtelenné lett.

 

Az EU-t Soros szerint radikálisan újjá kell építeni. Az a felülről szervező elv, amellyel Jean Monnet elindította az európai integrációt az 1950-es években, már nem működik, ezért „közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az uniós intézmények együttműködhessenek az alulról induló kezdeményezésekkel, és közösen újra megnyerhessék a választók bizalmát”.

„Fel kellene ismerni egész Európában, hogy a Brexit a dezintegrációhoz vezető lépés, és mint ilyen, mindenki a vesztese lesz” – írta Soros, aki szerint az EU megújításához világosan el kellene választani egymástól az Unió és az eurozóna fogalmát, hiszen „az eurozónát elavult és megkövült szerződések irányítják”. Nem maradhat fent az a helyzet, hogy az EU olyan szervezet, amelyben az eurozóna a mag, a többi tag pedig alacsonyabb rendű. 

„Jelentős pozitív hatása lenne annak, ha a ‘többsebességes’ Európa helyett ‘többsávos’ Európáról kezdenénk beszélni. Olyan Európáról, amelyben a tagállamoknak szélesebb demokratikus mozgástér jut, mint most” – írja az üzletember, aki szerint akkor változhatna az európai népek véleménye az együttműködésről, ha annak haszna kézzelfogható lenne, mint ma.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »