Soros a háború folytatására buzdított a Világgazdasági Fórumon: minél előbb le kell győzni Putyint!

Soros a háború folytatására buzdított a Világgazdasági Fórumon: minél előbb le kell győzni Putyint!

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden George Soros a davosi Világgazdasági Fórumon.

A zsidó bűnöző az ukrajnai konfliktust a nyílt és a felemelkedő – orosz és kínai – zárt társadalmak átfogó küzdelmeként állította be. "Az invázió a harmadik világháború kezdete és civilizációnk vége lehet" – olvasható Soros beszédének közzétett szövegében.

"A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint. Ez a lényeg" – hangoztatta Soros.

Szerinte Putyin, aki azt mondja, hogy a különleges katonai művelet jól halad, és megvalósítja kitűzött céljait, mostanra kudarcként értékeli az inváziót, és tűzszüneti tárgyalásra készül.

A fegyvernyugvás azonban megvalósíthatatlan, mert nem szabad benne megbízni. Minél gyengébb lesz Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik.

Hírdetés

Beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy Putyin egyszerűen leállíthatja az európai szükségletek 40 százalékát fedező orosz földgázszállításokat, "míg ez még fájdalmat képes okozni".

"Nem tudom megjósolni a végét, de Ukrajnának esélye van a győzelemre" – tette hozzá.

Soros beszélt arról is, hogy Kína mint a világ legnépesebb országa és a második legnagyobb gazdasági hatalom, valamint a legnagyobb területű Oroszország a felemelkedő "zárt társadalmak" csoportjának vezetői, ahol az egyén alá van rendelve az államhatalomnak.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök korábbi kijelentéseit elismételve Soros úgy vélte, hogy a Nyugat harcban áll az autokrata kormányzatokkal. "Az elnyomó rezsimek felemelkedésének lehetünk tanúi, miközben a nyílt társadalmak ostrom alá kerültek. Mára Kína és Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyílt társadalmakra" – tette hozzá.

Soros mindemellett hevesen bírálta Hszi Csin-ping kínai elnök "zéró Covid" néven emlegetett, szigorú járványügyi stratégiáját. Szerinte a stratégia kudarcot vallott, a súlyos korlátozások által érintett Sanghaj városát pedig "a nyílt lázadás szélére sodorta". Soros úgy vélte, Hszi elhibázott Covid-stratégiája és egyéb ballépései miatt lehet, hogy nem fogja tudni megszerezni harmadik mandátumát.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »