Sorban állás nélkül az országos tesztelés során?

Sorban állás nélkül az országos tesztelés során?

A Szlovákiai Falvak és Városok Társulása (ZMOS) ingyenes regisztrációs rendszert javasol az önkormányzatok számára. A Bookio rendszeren keresztül a lakosságnak lehetősége nyílik időpontot foglalni az önkormányzatok által biztosított Covid-19 tesztelés alkalmával – legalábbis a tervek szerint.

Az időpontfoglalásra szolgáló rendszer megkönnyíti az emberek tesztelésre történő regisztrációját, a városok és önkormányzatok egyszerűbben tervezhetik a folyamatot, valamint jelentősen hozzájárul a tesztelés biztonságához és hatékonyságához – olvasható a társulás sajtóanyagában.

„Rendkívül megterhelő időket élünk, és azt látjuk, a helyzet alábecsülése végzetes következményekkel járhat. Természetesen nem szeretnénk pánikot kelteni, inkább konstruktívan hozzáállni a felmerülő problémákhoz és leginkább elkerülni azokat” – fogalmazott a ZMOS elnöke, Branislav Tréger.

Társulásuk jelentős tevékenységet folytat és részt vesz a helyi önkormányzatokkal folytatott tárgyalásokban és az iránymutatások kidolgozásában, emellett tagjaik között tudhatják a szlovákiai falvak és városok mintegy 95 százalékát.

Hírdetés

A foglalási rendszer a szlovák Bookio cég felajánlása. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett online rendszerről van szó, amely segíti az önkormányzatokat az országos tesztelések hatékony lebonyolításában és egyszerűsítésében. „A regisztrációs rendszer kifejlesztője egy hazai, sikeres szlovák cég, amely ingyenesen ajánlotta fel az informatikai rendszert, hogy kivegye a részét a társadalmi felelősségvállalásból” – vélekedett Tréger.

„A rendszernek köszönhetően sok időt, munkaerőt és adminisztrációs tevékenységet spórolhatnak meg az önkormányzatok. Megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a lakosság tesztelését azáltal, hogy nem kell sorban állniuk a hidegben, így biztonságosabbá is teszi a tesztelési folyamatot” – számolt be az előnyeiről Jozef Žarnovičan a Bookio társaság nevében.

Az önkormányzatok létrehozhatnak egy telefonvonalat, amelyen keresztül pár másodpercen belül foglalhatnak időpontot azok részére is, akiknek nincs internetelérésük. Az említett rendszer az egyes mintavételi pontokra automatikusan foglal helyet, amelyet visszaigazoló e-mailben vagy telefonüzenetben erősít meg a foglalónak. Mindenki a számára kedvező időpontot választhatja és a már foglalt időpontra érkezik a tesztelésre, így elkerülhetik a felesleges, akár több órán át tartó sorban állásokat. A visszaigazoló üzenetekben minden fontos információ megtalálható lesz a tesztelés folyamatáról.

Ezért gondoljuk úgy, hogy ez segíthet a helyi önkormányzatoknak abban, hogy a lehető legkönnyebben megbirkózzanak az országos teszteléssel, egyúttal fokozza a kényelmet és a biztonságérzetet az emberek körében ” – nyilatkozta Branislav Tréger. Tájékoztatása szerint a ZMOS tagjai legkésőbb a napokban megkapják a rendszer használati útmutatóját és oktatóvideóját.

A társulás egyik tagja, Domin István izsai polgármester érdeklődésünkre elmondta, a következő tesztelés alkalmával, ami feltehetőleg a téli időszakban történik, sokat segíthet a lakosságnak ez a rendszer. „Ingyenes, kényelmes és legfőképpen biztonságos, ha előre meghatározott időpontra érkeznek a tesztelésre. Nyilván az önkormányzatoknak is fontos szempontok ezek, hiszen sokan nem tudják megoldani, hogy az emberek fedett, fűtött helyen várakozzanak” – fogalmazott. A polgármester szerint az sem kizárt, hogy a jövőben több alkalommal is lesz még országos, vagy célzott tömeges tesztelés. Az online időpontfoglalás tehát nem egyszeri alkalommal, de akár többször is igen hasznos lehet – vélekedett.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »