Sopronban van valami a levegőben!

Sopronban van valami a levegőben!

Sopronban van valami a levegőben. Talán valóban a Lövérek mikroklímája az oka, talán csak a szerencsén múlt, a Volt Fesztivál mindenesetre különleges eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt huszonhárom évben. Úgy vált európai színvonalú monstre rendezvénnyé, hogy közben megőrizte a kezdeti idők kis fesztiváljainak diszkrét báját. A nulladik napon adják át a Petőfi Zenei Díjat. A közszolgálati adó idén alapított elismerését ugyanis nem lehet leválasztani a rádiót ért éles kritikáktól.

Hiába nő a közönség létszáma évről évre – idén 150 ezer látogatóval számolnak a szervezők –, a Lövérek Kempingben mégsem érezzük úgy, mintha agyonnyomna a tömeg. Sokan vannak, akik ha fizetnének érte, sem tennék be a lábukat egy gigafesztiválra, de a soproni kiruccanás mégis minden évben kihagyhatatlan program számukra.

Hivatalosan szerdán, gyakorlatilag kedden indul a 24. Volt Fesztivál. Az első – vagyis a hazai fesztivál-időszámításhoz hűen nulladik nap – központi eseménye a Petőfi Zenei Díj átadója és gálakoncertje. Az eseménnyel pedig komoly vitát visz színpadra a fesztivál. A közszolgálati adó idén alapított elismerését ugyanis nem lehet leválasztani a rádiót ért éles kritikáktól.

Mint ismert, a Petőfi rádió jelentős átalakuláson megy keresztül, és ez a közönség mellett a zenészek, zenekarok, fesztiválszervezők és más szakemberek tetszését sem nyerte el. Szinte a teljes hazai popszakma nyílt levélben szólította fel a közszolgálati adó vezetőségét, gondolják újra az irányváltást. Véleményük szerint az egykor az értékes hazai zenék felkarolójaként működő rádió elindult a kereskedelmi adók irányába. Értékmegőrzés helyett csak a hallgatottság számít, és ezzel veszélybe sodorják a Petőfi eddigi eredményeit.

Hírdetés

Az ügy pikantériája, hogy a zenei díjra jelölt előadók közül többen – mások mellett a Blahalouisiana, a Punnany Massif, a Szabó Balázs Bandája, a Wellhello – aláírták a nyílt levelet, sőt a Volt szervezői is nevüket adták az éles hangú kritikához. Mindezek különös fénytörésbe állítják a gálát, hiszen azok a zenekarok reklámozzák majd a Petőfi új irányát, amelyek korábban erőteljesen bírálták azt.

A gála mellett ma este színpadra lép még a brit r&b énekesnő, Ella Eyre, illetve Ákos, akit szintén több díjra is jelölt a Petőfi – igaz, ő nem írta alá a nyílt levelet. A műsort a Duna World, a Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a Petőfilive.hu közvetíti.

Szerdán a huszonöt éves Quimby ad jubileumi koncertet. Csütörtökön Wiz Khalifa, illetve az Axwell and Ingrosso páros lép színpadra, pénteken pedig jön a fesztivál legnagyobb dobása, a brit heavy metal legenda, az Iron Maiden. Erre a napra már nem is lehet jegyet kapni. Szombaton a Prodigy zenél, akik már szinte hazajárnak Magyarországra, előttük pedig a Slayer festi még feketébbre a soproni éjszakát.

Örömteli újdonság, hogy idén már népzenére is rophatja a közönség. A Folk Színpadon a Buda Folk Band, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Góbé koncertezik, Berecz András meséket mond, és táncházzal is készülnek a szervezők. Emellett a Szigethez hasonlóan a Lövérekben is felépül egy óriáskerék, a Sopron Eye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »